Home

Achtergrond 403 x bekeken

Emelten in bieten bestrijden via eieren

Telers doen er goed aan om er nu al voor te zorgen dat er geen eieren van emelten worden afgezet op een perceel waar volgend jaar suikerbieten komen.

Dat raadt bieteninstituut IRS aan om zo het risico op emelten in het voorjaar te verkleinen. De emelt is de larve van de langpootmug. De mug zet haar eieren af van ongeveer half augustus tot begin oktober, bij voorkeur in gras op vochtige plekken. De opslag van granen op een perceel is dus interessant voor de mug.

Door ervoor te zorgen dat een perceel in die periode kaal is, bijvoorbeeld door een grondbewerking uit te voeren of door het bestrijden van de grasachtigen, zet de langpootmug haar eieren waarschijnlijk op andere plaatsen af. Een akkerrand van gras kan hierbij als vanggewas dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.