Home

Achtergrond 289 x bekeken

EU produceert meer koolzaad

De EU produceert volgens Coceral meer oliehoudende zaden dan eerder gedacht.

In juni ging de Europese organisatie van graanhandelaren uit van een productie van 25,6 miljoen ton in de 27 lidstaten. In de laatste prognose verwacht Coceral dat de oogst dit jaar uitkomt op 28,1 miljoen ton.

De stijging komt vrijwel geheel voor rekening van koolzaad. De EU heeft dit jaar 20,5 miljoen ton koolzaad geoogst. In juni lag de prognose op 18,3 miljoen ton. Daarnaast produceren de lidstaten 6,7 miljoen ton zonnebloemenzaad en 847.000 ton sojabonen.

Frankrijk is verreweg de grootste producent met 7,1 miljoen ton koolzaad en zonnebloemenzaad. Dat is een aandeel van 25 procent. Vorig jaar produceerde Frankrijk 6,4 miljoen ton.

Daarna volgt Duitsland met een productie van 6,3 miljoen ton koolzaad en zonnebloemenzaad. Het Duitse aandeel komt op 22,4 procent. De Duitse productie komt bijna 1,2 miljoen ton hoger uit dan vorig jaar.

Polen teelt alleen koolzaad en is goed voor 2,4 miljoen ton oliehoudende zaden. Vorig jaar oogstte Polen 2,4 miljoen ton koolzaad.

De meeste sojabonen worden in Italië geteeld dat met 590.000 ton 70 procent van de productie in de EU verzorgt. Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Roemenië produceren vrijwel de rest van de sojabonen in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.