Home

Achtergrond 163 x bekeken 2 reacties

EU: 15 miljard voor klimaatbeleid arme landen

De EU moet bereid zijn 15 miljard euro per jaar op tafel te leggen vanaf 2020 om de arme landen te helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Dat staat in een plan dat Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) heeft gepresenteerd. Het voorstel moet de inzet van de EU worden bij de internationale klimaatconferentie die eind dit jaar in de Deense hoofdstad Kopenhagen plaatsvindt. Die kan alleen een succes worden als de ontwikkelingslanden meedoen, aldus Dimas.

In de arme landen is vanaf 2020 zo’n 100 miljard euro per jaar nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervan moet de helft komen van de rijke landen, aldus Dimas. De EU-bijdrage kan volgens hem oplopen van 2 tot 15 miljard in 2020. Hij sprak van ”een ambitieus maar eerlijk aandeel”.

De regeringsleiders van de EU moeten het voorstel van de Europese Commissie nog goedkeuren. Dat gebeurt tijdens een top in oktober.
Greenpeace toont zich teleurgesteld in het commissievoorstel. Volgens de milieuorganisatie zou de EU 35 miljard moeten bijdragen. ”Europa zou een eerlijk aandeel van de rekening moeten betalen”, aldus Greenpeace.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Opwarming van de aarde,in veel ontwikkelingslanden en in Zuid Europa is het al erg heet,vaak boven de 40 graden C,hoe wil je daar iets aan doen ?

  • no-profile-image

    joep

    komt dat effe mooi uit tegen die tijd is nederland ook een arm land als het nog effe zo door gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.