Home

Achtergrond 208 x bekeken

ECB houdt vast aan rente, Euribor daalt

De drie-maanden-Euriborrente is opnieuw gedaald en wel tot 0,809 procent.

Vorige week eindigde de koers nog op 0,829 procent. Het rentetarief, gehanteerd door 57 Europese banken bij leningen onderling, wordt vaak gebruikt als referentie voor spaarrentes maar ook leningen. Het is de elfde maand op rij dat de rente daalt.

Dat de Euribor daalt is op zich weinig verrassend. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot deze week de rente op een recordlaag niveau van 1 procent te houden. Volgens de ECB, waarin de zestien landen zijn verenigd die de euro als munt voeren, is het economisch herstel nog altijd broos.

De bank kan de rente ook gelijk houden omdat het inflatiegevaar plaats heeft gemaakt voor dalende prijzen. Doel van de ECB is een inflatie van 2 procent of minder. Mede vanwege de onzekerheid in de markt houdt de ECB ook vast aan een actief en weinig conventioneel beleid om de banken te blijven ondersteunen.

Eenjarige leningen

Eerder stelde de ECB in totaal meer dan 400 miljard euro beschikbaar aan eenjarige leningen tegen een tarief van 1 procent. Banken hebben daarmee een goedkope bron van inkomsten, maar geven dit voordeel volgens critici nog nauwelijks door aan bedrijven. Ze blijven ook volgens de ECB nog te voorzichtig.

Wisselkoersen bleven redelijk stabiel. De euro verloor slechts minimaal terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond.
Persbureau Bloomberg ondervroeg 50 valutastrategen van banken, die verwachten dat een euro op het eind van dit jaar 1,40 dollar waard is. Nu is dat 1,42 dollar.

De dollar kan aan waarde winnen wanneer dalende beurskoersen beleggers richting de valutahandel sturen. Die wordt als veiliger ervaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.