Home

Achtergrond 165 x bekeken

Dodental tsunamiwaarschuwing loopt op

Het dodental door een tsunami op de Samoa-eilanden in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan is opgelopen tot 85.

Dat hebben de autoriteiten en getuigen dinsdagavond (lokale tijd) laten weten. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink oploopt.
Op de westelijke, onafhankelijke eilanden zijn zeker 65 doden gevallen. Oostelijker op de Amerikaanse Samoa-eilanden zijn ten minste twintig mensen omgekomen. Medische bronnen spreken van zeker honderd doden en nog veel meer vermisten, aldus lokale media. Ook op de eilandengroep Tonga in Polynesië zouden doden gevallen zijn door een tsunami.

Om 6.48 's ochtends (lokale tijd) vond een aardbeving plaats op een diepte van 33 kilometer, 190 kilometer ten zuidwesten van Amerikaans Samoa. Twintig minuten later werd Samoa getroffen door een verwoestende tsunami met golven die volgens de autoriteiten een hoogte bereikten van 7,5 meter.

Twee bij buitenlandse toeristen geliefde vakantieoorden op het hoofdeiland Upolu van de onafhankelijk staat Samoa zijn verwoest door de tsunami die het gebied heeft getroffen. Dat heeft de vicepremier van het land laten weten. Vicepremier Misa Telefoni zei dat inwoners en bezoekers weinig tijd hadden zich voor te bereiden voor de verwoestende golven. De populairste vakantieoorden, Sinalei Reef Resort and Coconuts Beach Resort aan de westkust van Upolu, zijn hard getroffen door de tsunami.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.