Home

Achtergrond 175 x bekeken

'Discussie moet gaan over kwaliteit'

De kwaliteit van het veetransport moet leidend zijn in de discussies over de veetransportrichtlijn en niet de duur van de transporten.

Dat vindt voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee.

Hij reageert op de inzet van minister Gerda Verburg bij de Europese landbouwraad. Verburg pleitte voor een betere controle op de internationale transporten en voor een snelle herziening van de veetransportrichtlijn. Bij een herziening is de inzet van Nederland een begrenzing van de transportduur tot maximaal acht uur.

Thijsse ziet niets in zo’n duurbeperking. "Die is nergens op gebaseerd. Er is maar één probleem en dat is de handhaving van de regels. Daar had Verburg veel meer op moeten focussen."

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de varkenshoudersvakbond wijst erop dat bij beperking van de transportduur belangrijke exportbestemmingen onbereikbaar raken. "Dat kan grote gevolgen hebben voor de prijsvorming."

Of registreer je om te kunnen reageren.