Home

Achtergrond 374 x bekeken

Derogatiespook

Wetenschappelijk onderzoek van Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving heeft aangetoond dat de vrees van veel akkerbouwers gegrond is.

De akkerbouw in het zuidelijk zandgebied kan met de huidige bouwplannen met bijbehorende bemestingsnormen niet voldoen aan de nitraatrichtlijn. En dan is er niet eens sprake van een close finish: het nitraatgehalte in het grondwater is met 120 milligram nitraat per liter bijna 2,5 keer te hoog.

De akkerbouw reageert verbaasd: "Dan moet de wet aangepast worden." Het lijkt een reactie die erg kort door de bocht is. Maar gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het begrijpelijk. Het bemestingsniveau is al flink aangescherpt. Zo weinig bemesten dat het gewas niet optimaal groeit of van een mindere kwaliteit is, is voor een boer geen optie. Dat verkrijgt hij niet over zijn boerenhart. Veranderen van bouwplan is economisch niet haalbaar voor de bedrijven. Met precisiebemesting is winst te behalen, maar het is de vraag of dit voldoende is.

Toch is het twijfelachtig of de wens van de akkerbouw wordt ingediend. De kans dat Verburg met nóg een verzoek voor uitzondering naar Brussel durft, is klein. De derogatie voor de melkveehouderij ligt al zeer gevoelig. Ook deze is nog niet binnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.