Home

Achtergrond 193 x bekeken 2 reacties

De wortel of de knoet

Het begint een terugkerend nummer te worden: het parlementair jaar is nog maar koud begonnen, of politiek Den Haag staat al weer op zijn achterste benen na een nieuwe uitzending over misstanden in het veetransport.

Het Vara-programma Gifkikkers toonde gisteravond beelden van te zwaar beladen varkenswagens en een VWA-dierenarts die erg makkelijk internationale diertransporten goedkeurde. Klopt dat, dan heeft de VWA een probleem. Verder was het programma nogal suggestief.

Voor Kamerleden van SP, PvdD en PVV, die de beelden vooraf te zien kregen, was het ruim voldoende om opnieuw vragen te stellen over de naleving van welzijnsregels en het toezicht daarop door de VWA. Die zou overtreders lankmoedig tegemoet treden. SP en PvdD eisen nu onder meer zwaardere straffen. Zo weten zij, geholpen door clubs als Varkens in Nood, voortdurend druk op de ketel te houden.

Even voorspelbaar als de politiek is de reactie van de sector: overal gaat wel wat fout, overtreders moeten hard worden aangepakt en we werken hard aan verbeteringen. Dat laatste zegt zelfs Varkens in Nood hen na, zij het voorzichtig. De overheid kan dit verder stimuleren door initiatieven als Veetrans snel goed te keuren. Dat is effectiever dan de sector voortdurend in het verdachtenbankje te plaatsen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Wat mij verbaasde is dat chauffeurs zo gewillig toestonden dat die activisten hun administratie inzagen en erger nog dat ze met hun tengels aan de dieren mochten komen. Mochten ze kwaad willen kunnen ze deze met een veewetziekte besmetten en wat daarvan de gevolgen zijn hoef ik niet uit te leggen.

  • no-profile-image

    boer

    Ik heb het gezien. Klonk allemaal zeer triest, maar echte misstanden heb ik niet gezien. Als Den Haag dit materiaal gebruikt voor kamervragen dan zijn ze daar nog dieper gezakt dan ik al dacht. Er wordt in dat programma veel beschreven hoe erg het er uit ziet, maar de beelden bleven in veel gevallen achterwege. De presentatrices van het programma hebben duidelijk geen enkel verstand van transport en wanneer een chauffeur hun suggestieve uitspraken wil weerleggen door de biggen te laten tellen dan haken ze "per ongeluk" af. Als je met een personenauto (of twee) nog geen vrachtauto kan volgen....... Of zou de uitkomst niet passen in het programma???? Ik ben uiteraard wel van mening dat echte misstanden wel aangepakt moeten worden, maar niet aan de hand van drie onwetende activistes met vaag beeldmateriaal. Ik vraag me zelfs af of het geluid van krijsende varkens werkelijk hoort onder de beelden of dat er geknipt en geplakt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.