Home

Achtergrond 276 x bekeken 8 reacties

De knop moet om bij melkveehouders

De SGP zet nog altijd vraagtekens bij liberalisering van de zuivelmarkt, maar raadt desondanks aan uit te gaan van de afschaffing van de melkquota in 2015. De knop moet om, vindt zij.

Het aantal melkveehouders zal binnen tien jaar halveren. Achter deze voorspelling gaat veel onmacht, bedrijfsleed en persoonlijk leed schuil. Boerengezinnen zijn verknocht aan hun boerderij, hun werk en hun vee. Het doet pijn als de omstandigheden dwingen dit los te laten.

De SGP heeft waardering voor de vele melkveehouders die, ondanks deze penibele situatie, hun melk niet in de sloot dumpten. Dat is moreel onverantwoord. Het doet het positieve imago dat de melkveehouderij heeft ook geen goed. DSGP heeft altijd vraagtekens gezet bij de verdergaande liberalisering. Het is voor de individuele boer moeilijk om in te spelen op de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Ook in tijden van overproductie, zoals nu, zie je dat boeren eerder meer, dan minder melk produceren. De Europese Commissie en minister Verburg stellen dat economisch herstel de huidige problemen zal oplossen. Dat is te kort door de bocht: hoe hard zal de productie stijgen als de melkprijzen weer omhoog gaan?

Desondanks vinden wij het wel raadzaam uit te gaan van afschaffing van de melkquota in 2015. Het besluit staat vast. De levendige quotumhandel van de afgelopen maanden baart in dit licht zorgen. De knop moet om! rankrijk en Duitsland lijken aan te dringen op een andere vorm van regulering na 2015. Wij zijn benieuwd naar de invulling die hieraan gegeven zou kunnen worden. Een open debat is welkom.

Met het oog op de toekomst is de SGP blij met de onlangs in leven geroepen garantstelling voor de agrarische sector. Deze regeling kan gezonde melkveebedrijven de winter door helpen. Wij hopen ook een eigen duit in het zakje te doen. Bij de behandeling van de nieuwe landbouwbegroting zullen wij ons (opnieuw) inzetten voor uitbreiding van de steunregeling voor jonge boeren. Jonge boeren die een bedrijf hebben overgenomen en geïnvesteerd hebben, zijn in de huidige crisis extra kwetsbaar. Zij hebben hoge financieringslasten en weinig buffers. Zij verdienen extra steun.

Deze opinie is geschreven door Bas van der Vlies (fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer) en Hans Maljaars (beleidsmedewerker voor de SGP-Kamerfractie)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Bas van de Vlies, vindt ik, behoort bij de beste kamerleden in Den Haag! Maar met de melkactie om melk weg te laten lopen is hij het niet eens! Daar ben ik het niet met eens. De waardering voor voedsel is zeer laag bij veel consumenten. Het is blijkbaar veel te goedkoop, er wordt heel veel voedsel weg gesmeten! Als de melkveehouder zijn melk voor de helft van de kostprijs moet leveren is het hun goed recht om een gedeelte uit te rijden over het land. Het is de schuld van de politiek dat er meer geproduceerd wordt dan er geconsumeerd wordt. Onze minister van landbouw had ook tegen quotumuitbreiding moeten stemmen, nu zie je wat een probleem het is in een quotumloos tijdperk! Het gaat meteen mis!!! Reguleren is en blijft altijd van zeer groot belang!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  tinus

  Proficiat Bas met zo'n heldere constatering vd feiten. Jonge boeren worden goed geholpen als de quotumlasten wegvallen. Het komt dan op ondernemen aan net als bij de kippen en varkens. De feiten zijn niet anders. Nu de nmv nog, en niet blijven trekken aan een dood paard sita.

 • no-profile-image

  boerin

  En Edine waar dacht je dat die bewerkte producten dan vandaan kwamen?
  Die zijn ook door de "moeder koeien" geproduceerd en die melk is dus ook niet in de kalfmaag terecht gekomen.
  Ze zullen na 60 dagen toch echt op vast voer verder moeten anders worden ze niet groot en zullen ze geen melk gaan leveren zodra ze de leeftijd hebben.

 • no-profile-image

  Boer

  Als het quotum er af is kunnen de boeren even raak melken. Al snel zegt de verwerker genoeg geweest en reduceerd en stabiliseerd de hoeveelheid aangevoerde melk door de leveranciers een quotem toe te wijzen. Voor de verwerkers is het belangrijk om altijd te weten hoe veel melk er ongeveer binnen komt. Dat is gewoon nodig voor een strakke planning, een efficient gebruik van mankracht en middelen, en om met afnemers leverings contracten te kunnen ondertekenen. Je gooit als melkveehouder het quotum kapitaal uit het raam alleen om er ander quotum voor terug te krijgen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Beste veehouder nederland , Uw contatering dat de politiek er schuld aan heeft dat er te veel geproduceerd word gaat wel helemaal mank, geen ander land als Nederland melkt stuctureel over het melkquota vind het daarom wel heel goedkoop om een ander daarvan de schuld te geven . Verander de wereld maar begin bij jezelf .

 • no-profile-image

  consument henk

  Vraag aan de boeren, hoe zit dat eigenlijk met dat quotum, door dit fenomeen werd de melkprijs kunstmatig hooggehouden. Door wie werd dit dan gefinancierd, want door de vrije marktwerking zijn jullie bang dat de prijs nog verder daalt.

 • no-profile-image

  edine

  melkveehouders kunnen beter knoppen omzetten.
  melk is voor kalfjes, dus niet: melk is goed voor elk.
  boter, yoghurt, karnemelk, dus de bewerkte producten kunnen wel genuttigd worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad is Bas van de Vlies een van de meest kundige kamerleden. Als ik hem hoor spreken op tv, en met name de motivering als hij standpunten verdedigd, roept dit bij mij een grote mate van respect op. Hij wordt niet voor niets de nestor van de Tweede Kamer genoemd. Geen man van de waan van de dag, maar een nuchter denkend mens met respect voor medemensen die door het leveren van inspanningen hun boterham verdienen en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Een standvastig persoon met lange termijn denken en geen besluitvorming uit profileringsdrang en scoringsdrift. En juist dit mist het merendeel van de kamerleden. Daarom zitten we constant te soppen met een zwabberregering als gevolg van besluiten met een electorale grondslag onder het mom van democratische besluitvorming.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.