Home

Achtergrond 310 x bekeken

Consument schat gevaar residu hoog in

De consument schat de gevaren van residuen van landbouwgif op groente en fruit hoger in dan wetenschappers.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder wetenschappers en consumenten. De organisatie van bestrijdingsmiddelenproducenten Nefyto heeft een deel van de uitkomsten van het onderzoek naar buiten gebracht.

Het Voedingscentrum heeft meer dan 2.000 consumenten en zestig wetenschappers ondervraagd over de gevaren die zij zien in voeding.
Wetenschappers zien een ongebalanceerd dieet als het grootste risico voor de gezondheid. Consumenten zien veel meer gevaren in verontreinigingen.

Bijna eenderde (31 procent) van de consumenten schat het risico van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit in als groot of zeer groot. Niet meer dan 5 procent van de wetenschappers ziet een groot risico door bestrijdingsmiddelen.

Aan de andere kant zegt driekwart van de wetenschappers (77 procent) dat de het risico door bestrijdingsmiddelen zeer klein of klein is. Bij consumenten is dat percentage veel lager: 38 procent.

Het RIVM heeft de risico’s van voeding in een model samengevat, waaruit blijkt dat ongezonde voeding veruit de grootste schade veroorzaakt in onze maatschappij. Voedselvergiftiging door bijvoorbeeld bacteriën of schimmels komen op de tweede plaats, allergische reacties op de derde plaats en chemische vervuiling (zoals bestrijdingsmiddelen) op de derde plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.