Home

Achtergrond 203 x bekeken

Commissie wil interventievoorraad graan en zuivel verkopen

De Europese Commissie wil alle graan en suiker uit de interventie verkopen. Ook de helft van de opgeslagen boter en magere melkpoeder wordt op de markt gebracht.

Dit zet met name de graanprijzen onder druk. De Commissie wil met de opbrengst de voedselhulp voor de allerarmsten in de EU financieren. Die regeling kost Brussel 500 miljoen euro per jaar.

De verkopen gaan vanaf 1 januari van start, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De voorraden moeten minimaal de interventieprijs opbrengen om te voorkomen dat verkochte voorraden direct weer voor interventie worden aangeboden. De lidstaten moeten nog reageren op het voornemen van de Commissie. Over een paar weken valt de beslissing.”

Suikerprijs

De woordvoerder verwacht geen effect op de suikerprijs. “Die ligt zo hoog dat het extra aanbod geen effect zal hebben. Ook de invloed van de verkoop van de boter en de magere melkpoeder op de zuivelprijzen zal beperkt zijn. De prijzen van deze producten stijgen de laatste weken, terwijl de verkoop van de voorraden pas in januari van start gaan.”

Het effect op de graanmarkt zal veel groter zijn, verwacht de woordvoerder. “Er ligt ruim 1,5 miljoen ton graan in de interventiesilo’s. Dit graan komt op de interne markt. Terwijl de EU al heel veel graan oogst dit jaar. Het drukt de graanprijs.”

Een aantal lidstaten pleit voor een subsidie op de export van graan, zegt de woordvoerder. “Zij willen zo de graanprijs ondersteunen. De Commissie studeert nog op dit voorstel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.