Home

Achtergrond 249 x bekeken 1 reactie

Bussemaker: lening aan directeur onbegrijpelijk

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vindt grote leningen van een zorginstelling aan de leiding onbegrijpelijk.

Ze wil opheldering van zorginstelling Aveleijn in Borne over een renteloze hypothecaire lening, die deze instelling heeft verleend aan directeur Johan van Praet. De bewindsvrouw wil weten of de berichten kloppen en hoe de regeling in elkaar zit.

Aveleijn heeft Van Praet een lening van 550.000 euro verstrekt. De topbestuurder hoeft bovendien tot 2013 niets af te lossen. De bijzondere regeling is naar buiten gebracht door de Socialistische Partij (SP) na het doorspitten van het jaarverslag 2008 van de Twentse instelling voor verstandelijk gehandicapten.

De SP gaat Kamervragen stellen aan Bussemaker. "Dit is te gek voor woorden. Een zorginstelling moet zorg verstrekken en het geld niet uitgeven aan een hypothecaire lening. Voor een hypotheek ga je naar een bank'', aldus Renske Leijten van de SP donderdag.

Aveleijn laat in een persverklaring weten dat de lening een beloning is voor het goede functioneren van de directeur. Van Praet zal als tegenprestatie de komende jaren bij de Twentse zorginstelling blijven. Uit het jaarverslag blijkt dat de directeur vorig jaar 213.000 euro ontving, inclusief extra bonussen van 13.000 euro voor zijn goede functioneren. Daarnaast beschikt de bestuurder over een eigen auto met een cataloguswaarde van 70.000 euro. Marco van de Ruit, voorzitter van de ondernemingsraad , zegt dat de or dinsdag een extra vergadering houdt om zich over de zaak te buigen.

"Dit is niet wat wij propageren'', aldus een beleidsmedewerkster van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen. "Dit is niet goed voor het imago van de branche.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Het gaat blijkbaar weer goed in de zorg,vooral met de managers ,maar dat wisten we al

Of registreer je om te kunnen reageren.