Home

Achtergrond 147 x bekeken

Brussel wil lager volume mp3-speler

Mp3-spelers moeten in de toekomst van een standaardinstelling zijn voorzien die de gebruiker beschermt tegen gehoorschade.

De Europese Commissie heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Volgens Eurocommissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) is dat nodig omdat vooral jonge mensen vaak naar veel te luide muziek luisteren. Ze beseffen niet dat ze daarmee een gehoorbeschadiging kunnen oplopen. Naar schatting luisteren zo'n tien miljoen Europeanen dagelijks een uur of meer naar te luide muziek.

Kuneva laat normen uitwerken waaraan standaardinstellingen van mp3-spelers en mobiele telefoons met een muziekspeler moeten gaan voldoen. Ze denkt aan een limiet van 80 decibel, terwijl veel mp3-spelers nu nog 100 decibel produceren.

Kuneva waarschuwt dat het ontstaan van gehoorschade niet alleen het gevolg kan zijn van een te hoog volume, maar dat ook de duur van de blootstelling een rol speelt. Luisteren naar een volume van 80 decibel zou beperkt moeten blijven tot 40 uur per week.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.