Home

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

Britse coöperatie spekt melkprijs

De grootste Britse co-operatie van melkveehouders, First Milk, heeft de leden in het afgelopen boekjaar (tot 31 maart) een hogere melkprijs betaald uit eigen reserves.

De gemiddelde melkprijs kwam uit op 27,9 eurocent (25,35 pence) per liter, ruim 4 eurocent meer dan in de voorafgaande periode.
First Milk leed in het afgelopen boekjaar bijna 8 miljoen euro verlies, terwijl de omzet met 3 procent daalde naar 640 miljoen euro.
Directeur Peter Humphreys: "We zagen dat de stijgende kosten een grote financiële druk veroorzaakten voor onze leden. Het bestuur heeft daarom eind 2008 het besluit genomen de reserves te gebruiken om de leden zoveel mogelijk af te schermen van de neergang op de markt."

Humphreys spreekt verder van een jaar van uitdagingen en wisselvalligheid. Hij verwijst daarbij impliciet naar de problemen bij andere bedrijven. Dat gaat met name om Dairy Farmers of Britain dat kort geleden het faillissement moest aanvragen.

First Milk heeft ondanks moeilijke marktomstandigheden de laatste maanden op een aantal terreinen vooruitgang geboekt. Zo kon de coöperatie een gunstiger financieringsregeling afspreken met haar banken en werd in juni de bouw van een nieuwe fabriek in het Schotse Campbeltown aangekondigd.

Voor de fabriek in Campbeltown heeft de Schotse regering een subsidie verleend van 4,3 miljoen euro, de hoogste subsidie die ooit in de Schotse zuivelsector is uitgedeeld. Wat de markt betreft doen vooral de kaasmerken van First Milk het nog steeds uitstekend.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Directeur Peter Humphreys: "We zagen dat de stijgende kosten een grote financiële druk veroorzaakten voor onze leden"

    Dit hoop ik binnenkort ook op de regiobijeenkomst van mijn melkfabriek te horen. Het lijkt wel alsof de directie van onze cooperatie er puur voor eigen belang zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.