Home

Achtergrond 209 x bekeken

Bolontsmetting op Proeftuin Zwaagdijk

Op vrijdagmiddag 18 september houdt de Proeftuin Zwaagdijk van 13.00 tot 17.00 uur een open middag met bolontsmetting als thema.

Bij bolontsmetting moet aan allerlei regels worden voldaan. Een ding staat echter als een paal boven water: een goede bolontsmetting vermindert virus, voorkomt schimmelaantastingen, verlaagt het percentage zuur en verbetert de huidkwaliteit. Daarmee vormt dit, naast andere maatregelen, een belangrijke basis voor een gezonde teelt.

Al tientallen jaren worden de effecten van bolontsmettingsmiddelen onderzocht en dat zal ook zo blijven omdat er steeds middelen verdwijnen en ook weer bij komen. Vorig jaar heeft Securo een toelating gekregen en recentelijk zijn Spirit en Rudis toegelaten voor dompeltoepassing. Ieder middel heeft een specifieke werking met sterke en minder sterke punten, zodat voor een goede bolontsmetting altijd een combinatie van middelen gebruikt moet worden. Hierbij speelt ook het risico van resistentie. Het is natuurlijk niet zo dat één bad het beste is. Afhankelijk van het teeltdoel kunnen er met verschillende middelen ook diverse goede ontsmettingsbaden worden gecreëerd.

Tijdens de open middag wordt ook aandacht besteed aan het mijtprobleem in de bollensector. Hoe kun je bollenmijten, galmijten en stromijten herkennen en wat zijn de bestrijdingsmogelijkheden? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ontsmettingstechniek binnen de bloembollenteelt. Total Systems is deze middag aanwezig met de omkeerkantelaar waarmee op snelle en praktische wijze een Actellic behandeling toegepast kan worden. Machinefabriek Akerboom is aanwezig met informatie omtrent de laatste technische ontwikkelingen op het gebied van bolontsmetting. Het Clusius College biedt die middag ook de mogelijkheid te werken aan verlenging van de spuitlicentie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.