Home

Achtergrond 195 x bekeken 5 reacties

Boerenbond tegen melkacties in Wallonië

De Belgische Boerenbond distantieert zich van de manier waarop boeren in Wallonië vandaag protesteren tegen de lage melkprijzen, melden Belgische media.

Op verschillende plaatsen in Wallonië gieten boze boeren uit protest tienduizenden liters melk weg. "Wij nemen als Boerenbond afstand van dergelijke acties. Melk is eten en met eten pruts je niet. Bovendien brengen de acties een oplossing niet dichterbij", reageert een woordvoerster van de Boerenbond.

De boze boeren hebben 200.000 liter melk geloosd op een veld in Fosses-la-Ville (Namen). Ook elders in Wallonië worden vergelijkbare protestacties georganiseerd door landbouworganisaties Fugea (Fédération unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs) en MIG (Milk Producer Interest Group). Die organisaties hopen dat Vlaamse boeren het Waalse voorbeeld zullen volgen.

Maar in Vlaanderen distantieert de Boerenbond zich van de acties in Wallonië. De Boerenbond verwacht meer heil van overleg met Europa, de distributiesector en de verwerkers. Die overlegformule heeft volgens de Boerenbond ook al resultaten opgeleverd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schaam me

  Inderdaad Jan, je hebt groot gelijk, 2 handjes op één buik met de grootste melkerij "Milcobel" !

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  Het is al van juni 2008 dat er vergaderingen zijn, acties alle landen... ondertussen zitten we nu een jaar aan een gemiddelde van 20ct basisprijs. Wat heeft onderhandelen uitgehaald??? Harde acties zijn nodig vooraleer de industrie ons verplicht te contractueren en dat we onze zelfstandigheid volledig kwijtgeraken. Samen... (niet meer regionaal of nationaal) ... alle producenten van Europa kunnen we het verschil maken door het aanbod af te stemmen op de vraag. Waarom moeten we blijven groeien??? Als we het systeem kunnen veranderen door een kostendekkende prijs te bekomen weten we wat we in handen hebben, kunnen we wel iemand deeltijds of voltijds in dienst nemen, creëren we werk, kunnen we investeren in milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn, ... zonder hoeven te groeien om een gelijkblijvend inkomen te halen en niet onbelangrijk: tijd voor je gezin en jezelf...

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  BB heeft geen leden nodig, hun geld komt vooral van dividenden ook uit de zuivelindustrie.
  Vandaar dat ze voor afschaffing van quota zijn en voor GGO's, maakt de grondstoffen goedkoper.
  meer winst voor de industrie , meer dividend.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Je hebt gelijk realist, ze luisteren niet in de politiek. Alleen als de boeren zeggenschap krijgen over een faire prijs, kan er iets veranderen.

 • no-profile-image

  realist

  " De Boerenbond verwacht meer heil van overleg met Europa, de distributiesector en de verwerkers. Die overlegformule heeft volgens de Boerenbond ook al resultaten opgeleverd." Dat heeft inderdaad een resultaat opgeleverd; een melkprijs van nauwelijks 20 cent in België. De boerenbond kan beter de actie steunen; dan blijven er meer boeren en dus leden over om de belangen voor te behartigen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.