Home

Achtergrond 310 x bekeken 1 reactie

Boeren doen minder aan agrarisch natuurbeheer

Het aantal hectares agrarisch natuurbeheer is vorig jaar met ongeveer 3.000 gedaald tot ruim 56.000 hectare. Dat schrijft minister Gerda Verburg (LNV) in een brief aan de Kamer.

De minister baseert zich op de rapportage over de voortgang met de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in 2008.

Het particuler natuurbeheer met functiewijziging bleef vorig jaar steken op circa 7.000 hectare. Niettemin viel in totaal een bescheiden toename te noteren van het aantal beheerde hectares: dat steeg met bijna 11.000 tot ruim 284.000 hectare. De stijging kwam vooral op het conto van de particuliere natuurbeherende organisaties.

Eind 2008 hebben provincies ongeveer 40 procent van de gronden verworven, die ze tot doel hebben gesteld voor 2013. Minister Verburg verwacht dat verwerving de komende jaren moeilijker wordt door de gestegen grondprijzen.

Vorig jaar werd bijna 1.500 hectare natuur ingericht. De inrichting blijft achter bij de gestelde doelen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving uitte vorige week scherpe kritiek op de voortgang bij de aanleg van de EHS. Het kabinet besloot eerder om 200 miljoen euro aan budget voor de EHS naar achteren te schuiven. De maatregel was onderdeel van het crisispakket.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Het kabinet wil steeds meer natuur maar het mag steeds minder kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.