Home

Achtergrond 267 x bekeken 2 reacties

Bodemkwaliteit Gelderse natuur ondermaats

De bodemkwaliteit van natuurgebieden in Gelderland is ondermaats.

Zuurgraad, voedselrijkdom en grondwaterstand zijn er onvoldoende om de plantendiversiteit te waarborgen, blijkt uit onderzoek van instituut Alterra van de Wageningen Universiteit.

Het instituut onderzocht de bodem in opdracht van de provincie Gelderland. Het was het eerste grootschalige onderzoek naar de bodemkwaliteit in de natuurgebieden. De wetenschappers noemen de resultaten "vrij schokkend''. Door bemesting zit er te veel stikstof en fosfaat in de bodem en te weinig calcium.

Ook de bodem op de Veluwe heeft deze problemen. Ingrijpen is volgens de onderzoekers onvermijdelijk. Verhoging van de grondwaterstand is een optie, net als het verspreiden van kalk in de bodem. Ook andere vegetatie zou de bodemkwaliteit ten goede moeten komen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Gezien het begrotingstekort is de tijd van hobbies voorbij,de natuurfreaks zullen hun eisen moeten bijstellen,ook dit soort dramatische verhalen moet je met een korreltje zout nemen

  • no-profile-image

    melkveehouder

    De volgende conclusie kun je ook uit dit verhaal trekken ; Als je landbouwgrond om gaat zetten in zogenaamde natuur krijg je te maken met hoge kosten om de grond te verschralen. Het heeft onze voorouders jaren gekost om de grond vruchtbaar te maken, maar omdat er nu voedesel genoeg is zien we een omgekeerde beweging. Ben benieuwd hoe lang de belasting betaler nog zin heeft om de hobbie van de natuurliefhebber in dit land te financiëren

Of registreer je om te kunnen reageren.