Home

Achtergrond 283 x bekeken 3 reacties

'Biologische melk samen in één grote pool'

Alle biologische melkveehouders moeten hun aanbod bundelen in een gezamenlijke prijspool.

Daarmee kunnen ze 3 tot 4 cent meer per kilo melk ontvangen dan nu. Dit zegt René Cruijsen, voorzitter van leverancierscoöperatie Eko Holland. Nu zijn de biologische melkveehouders in Nederland elkaars concurrent, constateert hij. Dat zou de opbrengstprijs voor biologische melk drukken.

Eko Holland bundelt nu ongeveer de helft (zo'n 120) van alle biologische melkveehouders in Nederland. Zij ontvangen door de gedeeltelijke bundeling van het aanbod al een meerprijs ten opzichte van hun biologische collega’s, maar de melkprijs die zij ontvangen, zou nog beter kunnen zijn als de concurrentie van de overige biologische collega’s in Nederland er niet was, meent Cruijsen.
Die collega’s zijn meestal lid van FrieslandCampina of CZ Rouveen en ontvangen een melkprijs die is gekoppeld aan de prijs voor gangbare melk. Die prijskoppeling moet worden doorgesneden, meent Cruijsen, want met de aan de gangbare melk gekoppelde prijs beconcurreren ze nu de hogere Eko Holland-prijs.

Volgens Cruijsen is het doorsnijden van de prijskoppeling markttechnisch gezien geen probleem, gezien de goede vraag naar biologische zuivel en de verwachte afzetgroei. Cruijsen wil de biologische leden van andere coöperaties benaderen om te zien of zij enthousiast zijn te maken voor de vorming van één prijspool. Hij wil dat doen via de Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders.
De vraag is of de biologische leden van onder meer FrieslandCampina en CZ Rouveen de ruimte krijgen van hun coöperaties om mee te doen met het initiatief van Eko Holland. Ook de biologische melkgeitenhouders werken aan een eigen melkprijssysteem voor biologische melk. Ze doen dit via de Organic Goat Milkcooperation. Niet alle afnemers zijn blij met dit initiatief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ekoos

  jammer Jos,maar je analyse is onjuist ,het was Campina zelf die de boeren heeft weg gejaagd .
  Als de markt tegen zit dan gaat er gewoon meer melk het reguliere circuit in of minder productie,en zo kan je de prijs wel beter in de benen houden

 • no-profile-image

  gert

  Klinkt heel sympathiek,maar de NMA zal hier wel kritisch naar kijken en vooral ook de retailers

 • no-profile-image

  Jos Brands

  Vreemd dat Eko-Holland nu met een dergelijk verhaal komt. Voorheen hadden we met Campina een sterke marktpartij, die door toedoen van Eko-Holland deels ontkracht is. Als we als Eco-boeren aan één leveranciersvereniging zijn overgeleverd hebben we pas echt een probleem, want waar moeten we met de melk heen als de markt tegenzit?

Of registreer je om te kunnen reageren.