Home

Achtergrond 258 x bekeken

Biggenprijs stuwt saldo zeugenhouderij

Zeugenhouders hebben in het afgelopen jaar geprofiteerd van een aanzienlijk hogere biggenprijs dan een jaar eerder.

Vleesvarkenshouders haalden daardoor juist nauwelijks een beter saldo. Volgens de kengetallenspiegel van Agrovision steeg de prijs in een jaar met €12,61. De cijfers hebben betrekking op de periode van juli 2008 tot en met juni 2009. In het afgelopen jaar kregen zeugenhouders gemiddeld €45,97 voor hun biggen. Dit was een belangrijke factor in de stijging van het saldo met maar liefst 250 procent. Dat kwam over het afgelopen jaar uit op €508, €364 hoger dan de periode daarvoor.

Behalve betere opbrengstprijzen en een iets lagere voerprijs speelden ook de technische resultaten hierin een rol. Gemiddeld wisten zeugenhouders 26,8 biggen groot te brengen, 0,9 meer dan vorig jaar. Deze verbetering kwam voort uit een iets hogere worpindex en een groter aantal levend geboren biggen.

In de vleesvarkenshouderij is vooral financieel weinig verbetering te zien. De gemiddelde opbrengstprijs per kilo lag iets meer dan 10 cent hoger op €1,434. De voerkosten per kilo groei lagen bovendien 3,6 cent lager dan een jaar eerder. De groei per dag steeg met 4 gram, waarbij bovendien de voerconversie iets daalde.

Daar tegenover staat een veel hogere biggenprijs waardoor de voerwinst nauwelijks stijgt. Het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken is onder aan de streep met 68 euro 3 euro hoger dan vorig jaar, een stijging met 4,6 procent.

De bedrijfsomvang heeft duidelijk invloed op het saldo. In beide sectoren haalden de grootste bedrijven het hoogste saldo per dier. In de vleesvarkenshouderij was het verschil tussen de grootste en kleinste bedrijven 23 euro, bij zeugenbedrijven was de variatie 156 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.