Home

Achtergrond 260 x bekeken

Belastingboetes omhoog

De Belastingdienst gaat hogere boetes innen als belastingplichtigen verzuimen tijdig aangifte te doen of de belastingaanslag niet op tijd betalen.

Nu bedraagt de maximale boete voor het niet indienen van een aangifte of het indienen van een onvolledige aangifte 1134 euro. Dat wordt volgend jaar maximaal 4920 euro.

De verhoging van de boete geeft volgens De Jager aan dat het verzuimen van de belastingplicht niet langer aanvaardbaar is. Uit een inventarisatie blijkt dat in 2008 21 procent van de belastingaanslagen niet tijdig betaald werd. Bij de vennootschapsbelasting was de betaalmoraal nog slechter: 35 procent betaalde te laat. De boete voor te laat betalen wordt ook maximaal 4920 euro.

Wie zich niet houdt aan de belastingplicht wordt niet langer via het strafrecht aangepakt. Het niet invullen en opsturen van de belastingaangifte is nu nog in principe strafbaar. Maar de duizenden belastingplichtigen die verzuimen hun aangifte (tijdig) te doen worden niet of nauwelijks door het openbaar ministerie vervolgd. Het openbaar ministerie acht de overtreding te licht, in vergelijking met andere zaken die moeten worden vervolgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.