Home

Achtergrond 171 x bekeken

Bedrijven durven overnamepad weer op

De economie trekt weer wat aan en de overnamemachine van het bedrijfsleven lijkt weer overuren te draaien.

Logisch, volgens marktkenners: bedrijven met een flinke oorlogskas met de drang om te groeien zijn nu spekkoper.
De laatste weken verschenen tal van mediaberichten over grote overnames en fusies van vooral Amerikaanse concerns. Het overnamenieuws kwam vanuit alle hoeken, uiteenlopend van de voedingsmiddelentak tot de financiële sector. De overnameprooien worden vrijwel altijd betaald met contanten en, geholpen door de stijgende beurskoersen, eigen aandelen.

Het jongste voorbeeld is het miljardenbod van Kraft, eigenaar van onder meer chocolademerk Milka, op de Britse chocoladeproducent Cadbury maandag. Cadbury heeft het bod van 16,7 miljard dollar (11,6 miljard euro) echter van tafel geveegd. Het vindt het te weinig.
,,Het is veelzeggend dat ze een bod neerleggen dat 30 procent hoger is dan de laatste koers'', zegt Michel van der Stee, marktstrateeg bij Van Lanschot.

Volgens hem durven bedrijven weer voorruit te kijken en meer risico te nemen. Door de verbeterde marktomstandigheden kunnen ze gemakkelijker geld ophalen op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld via de uitgifte van obligaties. ,,En zij maken zich minder druk over hun eigen financiële positie'', aldus de analist van Van Lanschot.

Econoom Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beaamt dit. ,,Bedrijven hebben het idee dat het ergste achter de rug is. Een half jaar geleden durfde niemand te bewegen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.