Home

Achtergrond 231 x bekeken

BKD: Japaninspecties succesvol

De Japanse inspecteurs hebben afgelopen zomer alle geïnspecteerde partijen gladiool, lelie en Hippeastrum goedgekeurd. Dat meldt de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

De BKD spreekt dan ook van een succesvolle Japaninspectie. “Dit jaar zijn de toleranties voor een aantal virussen voor quarantainevrije export naar Japan aangepast. Mede hierdoor hebben de BKD en de Japanse inspecteurs minder partijen afgekeurd voor export naar Japan”, verklaart Nico Verkade, Japancoördinator BKD.

De nadruk in de inspecties lag op een inspectie van een of meer partijen van iedere cultivar in gladiool en een beoordeling op de keuringswijze in lelie en Hippeastrum. Bij de gladiolen bestonden de inspecties uit veldkeuringen en bij lelie en Hippeastrum is door de Japanse inspecteurs vooral gekeken hoe de BKD-keurmeesters hun werkzaamheden uitvoeren, zoals dit is vastgelegd in de overeenkomst die Nederland met Japan heeft.

De inspecties begonnen op 19 augustus en werden deze week afgesloten. Volgens de BKD waren de Japanse inspecteurs onder de indruk van de ervaring en deskundigheid van de BKD-keurmeesters. “Ook was men onder de indruk van de professionaliteit en de omvang van de bezochte teeltbedrijven”, aldus Verkade.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.