Home

Achtergrond 260 x bekeken 2 reacties

Areaal trostomaat neemt in 2010 met 100 hectare toe

De nieuwbouwplannen van tomatentelers hebben tot gevolg dat het areaal trostomaten komend seizoen met 100 hectare toeneemt.

Dat zegt Ben Zwinkels van zaadleverancier Rijk Zwaan. Volgens Zwinkels staat er momenteel 1.650 hectare tomaat in Nederland waarvan het oppervlak voor 90 procent uit trostomaten bestaat.

De uitbreiding is opmerkelijk gezien het lage rendement, maar is wel te verklaren. Zwinkels: "De plannen zijn in 2008 gemaakt, voordat de crisis zijn intrede deed. Toen zat er al wel in dalende lijn in de prijsvorming. Iedereen deelt dus de zorg over hoe het komende seizoen uitpakt."

Volgens Zwinkels zal veel afhangen van het aantal stoppers. "Het zou wel eens kunnen dat het areaal per saldo evengroot blijft. Het zou mij niet verbazen dat er 100 hectare afvalt." De maand september zal volgens hem wat dat betreft cruciaal zijn.

De belichte teelt lijkt dit najaar op hetzelfde areaal te blijven van zo’n 300 hectare. "Zowel in kassen die vorig jaar zijn gebouwd als dit jaar zijn weinig lampen opgehangen," weet Zwinkels.In Oost-Europa wordt het areaal glas flink uitgebreid.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kani Baal

    En die stoppers gaan dan zeker paprika telen of chrysant of komkommer....

  • no-profile-image

    Bert Willemsen

    Tjaa, wat zal ik hier weer va vinden, ik mijn ogen moet je wel heel erg naïef zijn om nu nog te gaan nieuwbouwen en ondanks mooie plannen van 2 jaar geleden kunnen zich beter nog 1 keer bedenken. Maar ik denk dat het merendeel van de "Stoppers " echt stopt en bedrijf verkoopt, maar een groot deel daarvan zal dan opnieuw in productie komen... En dat doet de andere prijzen dan ook niet goed... Er is gewoon teveel!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.