Home

Achtergrond 157 x bekeken

Arbo-beleidsregels toch niet weg per 2010

De beleidsregels voor arbeidsomstandigheden blijven voorlopig gehandhaafd. Dat heeft minister Piet Hein Donner (sociale zaken) vanmiddag toegezegd in een Kamerdebat.

Aanvankelijk was de bedoeling de beleidsregels per 1 januari 2010 te laten vervallen. In de plaats daarvan zouden werkgevers en werknemers concrete afspraken moeten maken over arbeidsomstandigheden per branche en deze moeten vastleggen in zogeheten arbocatalogi. Deze zijn niet verplicht.

Een ruime meerderheid van CDA, PvdA en SP drong vanmiddag aan op uitstel, omdat pas een minderheid van het bedrijfsleven een arbocatalogus heeft opgesteld, en die niet altijd volledig is. De partijen vrezen dat arbeidsrisico’s vanaf volgend jaar onvoldoende zijn afgedekt.

Wanneer de beleidsregels nu worden geschrapt, zei Donner niet. "Ik denk niet in termen van jaren." De minister vindt het niet nodig dat alle sectoren over arbeidscatalogi beschikken, maar dat moeten er wel meer zijn dan nu. Verschillende sectoren hebben catalogi in voorbereiding; als die gereed zijn dan is men over de 50 procent, aldus Donner.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.