Home

Achtergrond 168 x bekeken

Apart team tegen ladingdiefstal blijft bestaan

Het speciale politieteam dat de diefstal van lading uit vrachtwagens in het zuiden van Nederland probeert te bestrijden, blijft voorlopig bestaan.

Omdat dat soort diefstallen toeneemt, hebben de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) besloten de financiering van het team met zeker twee jaar te verlengen. Dat heeft Hirsch Ballin vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het projectteam is ondergebracht bij de bovenregionale recherche Zuid-Nederland, de regio waar de meeste ladingdiefstallen voorkomen. In 2011 wordt bekeken of het nodig is het team, dat sinds 2007 actief is, verder voort te zetten. De ministers menen met hun besluit tegemoet te komen aan de wens van met name de PvdA en de VVD om een landelijk team ladingdiefstal in het leven te roepen.

In het eerste kwartaal van dit jaar is 102 keer aangifte van ladingdiefstal gedaan, 38 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij sneden dieven 96 keer de zeilen van de opleggers open om bij de lading te komen. Deze methode nam met 78 procent toe in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008.

In totaal leveren landingdiefstallen het bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost op van naar schatting 350 miljoen euro. Dieven hebben het vooral gemunt op elektronica.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.