Home

Achtergrond 150 x bekeken 1 reactie

Alternatieve plek voor offerkunst Nitsch

Het Tilburgse cultuurfestival Incubate heeft een alternatieve locatie gevonden voor een omstreden performance van de kunstenaar Hermann Nitsch.

De Oostenrijker schildert zaterdag met onder meer bloed en ingewanden van een dood varken in een bedrijfshal in Tilburg waarin voorheen uitgeverij Zwijsen was gevestigd. Stichting Ateliers Tilburg beheert het gebouw, waarin nu werkruimtes voor pas afgestudeerde kunstenaars zijn.

Het festival moest op zoek naar een nieuwe plek, nadat de eigenaar van de kapel van het voormalige clarissenklooster in Tilburg zich had teruggetrokken. Het optreden zou de waardigheid van de kapel aantasten.

Adviseur Alex van Zundert van de Stichting Ateliers Tilburg liet woensdag desgevraagd weten dat het zijn opdracht is aan professionele kunstenaars ruimte te bieden. Incubate is volgens hem een gerespecteerd festival, dat steun verdient. De stichting heeft geen oordeel over de performance zelf.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marit de Waard

    Schandalig dat de Stichting Ateliers Tilburg meewerkt aan deze immorele performances van Herman Nitsch op het door de gemeente Tilburg gesubsideerde Incubate festival.

    Kunst is geen "redelijk doel" om dieren voor te mishandelen of doden en daarmee staan deze acts gelijk aan dierenmishandeling.

    Het wordt tijd dat de bedrijfssector "kunst" door verdere wetgeving aan banden wordt gelegd, aan strengere voorwaarden moet voldoen om subsidie te krijgen en zich net als andere sectoren aan collectief bepaalde spelregels houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.