Home

Achtergrond 211 x bekeken

'Al 20 procent zaaiuienareaal is gerooid'

De uienoogst komt volop op gang, ziet account manager Gerard Buizer van zaadleverancier De Groot en Slot.

Hij schat in dat landelijk zo'n 20 procent is gerooid. "De ene teler steekt de andere aan, hè. Ik denk dat nu alle rooimachines wel draaien", zegt hij. De oogst loopt een week tot twee weken voor ten opzichte van het gemiddelde.

Hij blijft erbij dat de oogst 10 tot 15 procent minder is dan vorig jaar. Hij sluit niet uit dat het hogere gewicht van de uien de mindere opbrengst wat compenseert. "In Zeeland oogsten telers duidelijk minder tonnen dan in Flevoland, waar de resultaten ook verschillen."

Vroegheidsverschillen

Het valt hem op dat de vroegheidsverschillen klein zijn. "De vroegheid van uienrassen ligt beduidend dichter bij elkaar dan normaal. Dat komt wellicht door de goede bolinductie van eind juni. Dit heeft geresulteerd in veel dunnere nekken. Samen met de warmte in augustus is het gewas snel gestreken, hetgeen de kwaliteit ten goede komt."

Vorige week waren er telers die niet konden rooien, omdat de grond te hard was door de droogte. "Dat is nu geen excuus meer. Het heeft op de meeste plekken wel geregend, nu."

Buizer hoopt dat telers hun uien niet te lang op het land laten liggen. "Vier dagen tot een week is voldoende bij mooi weer. Waarom langer wachten? Je loopt risico op mindere weersomstandigheden. Dat komt de kwaliteit niet ten goede."

Of registreer je om te kunnen reageren.