Home

Achtergrond 203 x bekeken

Afname aanbod zomerbloemen

De wisseling van de seizoenen dient zich zo langzamerhand aan.

Het zomerbloemenaanbod van buiten nam in de verslagweek bij een aantal productgroepen al flink af en dat is per definitie goed voor de prijsontwikkeling van de andere productgroepen. De totale aanvoer van bolbloemen lag bij FloraHoland met vrijwel precies 25 miljoen stuks bijna 3 procent lager dan vorige week en 4 procent lager dan vorig seizoen. De prijzen stegen gemiddeld fractioneel tot nu €0,24 gemiddeld. Dat was een cent beter dan vorige week én vorig jaar.

Deze week mag extra vraag worden verwacht van de Duitse Dankeschöntag op donderdag 24 september. Voor de weken daarna wordt ervan uitgegaan dat de aanvoer zeer snel zal afnemen, hand in hand met de intredende herfst. De nazomer zorgt tot nu toe voor een relatief lange aanvoerperiode maar die zal abrupt ten einde komen wanneer de temperaturen dalen. En dan maken we ons alweer op voor de echte bloemenfeestdagen zoals Halloween, Allerheiligen en Allerzielen.

De aanvoer van tulpen verdubbelde in de verslag week naar bijna 750.000 stuks. Dat is 12 procent minder dan vorig seizoen en de prijzen liggen met €0,19 gemiddeld 2 cent lager dan vorig jaar. Deze week worden de door exporteurs ingediende Tulpenpromotieplannen voor komend seizoen beoordeeld en al dan niet gehonoreerd vanuit het Tulpenpromotie-subsidiefonds van de KAVB. Twaalf exporteurs maken duidelijk dat het maken van promotie op de winkelvloeren bij de eindklanten steeds meer onderdeel van de bedrijfsvoering wordt. Van zowel de producenten als de handelsbedrijven.

Lelies

Met een schitterende lelie-promotie in het programma 'Boer zoekt vrouw' lijkt de sector de komende weken verzekerd van volop lelie-aandacht in Nederland. De aanvoer van de Longiflorum daalde op de bloemenveilingen met 13 procent tot onder de 1 miljoen stuks concernbreed. Dat is 25 procent minder dan vorig seizoen en de prijzen varen er wel bij. Die liggen met €0,38 bijna 8 cent hoger dan vorig jaar en een dikke 5 cent beter dan vorige week. De Aziaten kenden een toename van 10 procent tot 1,2 miljoen stelen en dat is 12 procent minder dan vorig seizoen. Hier liggen de prijzen met €0,23 bijna 3 cent hoger dan vorig jaar en een cent minder dan vorige week.

LA-hybriden en Orientals

Bij de LA-hybriden is met 2 miljoen stuks eveneens een daling zichtbaar ten opzichte van vorig seizoen. Nu kwamen er 4 procent minder dan toen en 8 procent minder dan vorige week. De prijzen stegen met een kleine cent en de €0,24 is ruim 2 cent beter dan vorig seizoen. Bij de 4,2 miljoen Orientals liepen de prijzen op naar €0,44 gemiddeld met hier en daar mooie uitschieters. Het betekent een aanvoergroei van ruim 1 procent ten opzichte van vorig jaar en een daling van 5 procent in vergelijking met vorige week. De prijzen liggen nog wel ruim 2 cent lager dan vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.