Home

Achtergrond 314 x bekeken 6 reacties

Actie melkveehouders in Woerden

Een groep boeren heeft vandaag actiegevoerd bij het distributiecentrum Schuitema in Woerden.

Volgens een politiewoordvoerster is het protest rustig verlopen. De boeren vinden dat zij te weinig geld krijgen voor hun melk. Met tractoren stonden de boeren voor het distributiecentrum van de C1000-supermarkten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van supermarkten, vindt dat de melkveehouders aan het verkeerde adres zijn met hun klacht over te lage melkprijzen. "Supermarkten kopen hun melk niet rechtstreeks van de boer en slechts 8 procent van alle melk die de boeren in ons land produceren komt als dagverse melk terecht op de winkelschappen.''

Volgens het CBL wordt het overgrote deel van de Nederlandse melk uitgevoerd. "De prijs van melk wordt bepaald op de wereldmarkt", aldus het CBL.

Volgens een woordvoerster van het distributiecentrum heeft de blokkade drie uur geduurd. "Voor ons is het belangrijkste dat de klanten er niets van gemerkt hebben.'' LTO Nederland ziet niets in blokkades of een melkstaking, omdat die niet zorgen voor een hogere melkprijs. "De internationale zuivelmarkt bepaalt uiteindelijk de prijs die de boer voor zijn melk ontvangt,'' aldus de land- en tuinbouworganisatie.

LTO en CBL maken deel uit van het zogeheten ketenoverleg in de zuivelsector. Samen met de andere partijen in het overleg wil LTO binnenkort met minister Gerda Verburg (LNV) om tafel om te praten over specifieke maatregelen voor de zuivelsector.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert

  Als het CBL recht van spreken wil hebben behoren ze aan de Nederlandse boer geen hogere eisen te stellen als de wereldmarkt. Schermen met wereldmarkt is wel heeel goedkoop.

 • no-profile-image

  v.r.i.j. van marktprijs

  uiybetaalde boerderijmelkgelden komen in Nederland gedeeltelijk tot stand via melkinnemers/verwerkers en gedeeltelijk via inkomenstoeslagen,
  De E.U. heeft onlangs weer een bodempje gemaakt waar de zuivel/poederproducenten voor in kunnen leveren;zodat wij tijdelik een iets hogere uitbetaalprijs ontvingen als dat de zuivelindustrie voor ons op de markt kon realiseren.
  Uit een en ander blijkt dat wij in nederland bijna nog nooit een vrije markt prijs hebben ontvangen,
  En daarom mag ook de zogenaamde subsidie,s niet veroordelen.
  Wel vind ik de al jaren voorstanders van zogenaamde niets zeggende globalisering in deze mag veroordelen evenals de steeds maar roepende wereldmarkt prijzen die kun je maar het beste terzijde schuiven;iemand die daar om vraagt heeft er andere bedoelingen en belangen bij dan een Nederlandsche hardwerkende melkveehouder.

 • no-profile-image

  De waarheid

  Evert uit Barneveld is heel wat slimmer dan al die hielenlikkers van LTO bij elkaar. Over een foute margeverdeling durven ze bij supermarkten niet aan te komen, getuige de uitspraken van hun voorzitter. Ondertussen likken ze wel door met afspraken over extra eisen aan de producten. Landverraders zijn het.

 • no-profile-image

  aat

  En ze vergeten ook nog even dat zij hun marge altijd vasthouden. Dat gaat zeker niet ten koste van de consument? Van mij mogen alle distributiecentra in Nederland dicht. Laat ze maar zweethandjes krijgen

 • no-profile-image

  boeruh

  Precies Evert.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Van Wereldmarkt en wereldmarktprijzen,willen veel melkproducenten niets horen. Jammer want daar is de malaise begonnen! Slechts 8% van de totale melkproductie wordt verkocht in de vorm van verse melk! Hoeveel melkveehouders weten dat?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.