Home

Achtergrond 318 x bekeken

'Aardwarmteprojecten in gevaar'

De plannen voor aardwarmte bij tuinders lopen gevaar als de vermoedelijke garantieregeling voor misboring niet wordt aangepast.

Volgens Jan Smits, projectleider van het platform Kas als Energiebron, dreigen alle toegekende MEI-subsidies (Marktintroductie Energie) van meer dan 1,5 miljoen euro terug te stromen naar de overheid. "Tuinders kunnen het risico uit de garantieregeling niet dragen. Dat betekent dat Wouter Bos 15 keer 1,5 miljoen euro kan terug verwachten." Ook is er nog te weinig bekend over de bodemlagen en daardoor risico’s op misboring.

In de energiecommissie van het Productschap Tuinbouw (PT) vroeg de provincie Overijssel om aanvullende garanties van het PT om een aardwarmteproject met de gemeente Kampen en vier tuinders in IJsselmuiden veilig te stellen. De commissie wees de aanvraag nog niet af, maar besloot een maatwerkgarantieregeling voor te bereiden net als bij de eerste boring van Van den Bosch in Bleiswijk. Het PT wil ondertussen LNV vragen de regeling voor tuinders aan te passen.

De commissie wees wel op mogelijke precedentwerking. Toch moet het PT tijdelijk eigen geld aanwenden, vindt LTO Glaskracht. Op korte termijn wordt goedkeuring van de landelijke garantieregeling verwacht door de Europese Commissie plus een advies van onderzoeksinstituut TNO.

Of registreer je om te kunnen reageren.