Home

Achtergrond 284 x bekeken

Aardappelen rooien dankzij beregenen

Akkerbouwer Stehouwer rooit tussen de buitjes door aardappelen in Swifterbant.

Het gaat met horten en stoten want de aardappelen moeten droog de schuur in. Twee dagen voor het rooien hebben ze de aardappelen beregend, zegt Rian Stehouwer. Anders was het te droog geweest. Ook de regen van vandaag, in Flevoland millimeterwerk, was niet voldoende. Nu kunnen de aardappelen zonder beschadiging door keiharde kluiten worden gerooid. Stehouwer is halverwege met het rooien van zijn 14 hectare aardappelen. Foto Axipress

Melkveehouder Henk Haanschoten uit het Utrechtse Woudenberg begeleidt zijn 110 melkkoeien dagelijks over de Voskuilerweg. Zijn zoon helpt hem daarbij. De weg vormt een sluiproute als de hoofdwegen tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden vollopen. "We moeten er altijd wel met zijn tweeën bij zijn", zegt de melkveehouder. "In het verleden wilden automobilisten nog wel eens tussen de koeien door rijden, maar het lijkt alsof de verkeersdeelnemers iets geduldiger zijn geworden." Foto Vidiphoto

Plukmedewerkers op het fruitbedrijf van Wiel brouwers in het Limburgse Valkenburg oogsten Junami-appels. De oogst van het nieuwe appelras valt dit jaar tegen, vertelt Brouwers. Ondanks de hagelnetten is de kwaliteit niet altijd goed. "Vijf procent heeft last van kurkstippen door een voedingsprobleem", zegt Brouwers. De kilo-opbrengst is 40 procent lager doordat er te intensief is gedund. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.