Home

Achtergrond 215 x bekeken

AID neemt 400 beschermde planten in beslag

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is onder leiding van het Functioneel Parket een onderzoek gestart naar de illegale handel in beschermde planten.

In het kader van dit onderzoek vond op vrijdag 4 september een doorzoeking plaats bij een verzamelaar op de Veluwe. Aansluitend vond op maandag 7 september een vervolgcontrole plaats bij een verzamelaar in het Groene Hart. Ruim vierhonderd uitheems beschermde planten zijn in beslaggenomen. Het betreft Euphorbia's en Cactussen, een groot aantal is uit het wild afkomstig.

De handel in beschermde dier- en plantensoorten is geregeld in het zogenaamde CITES-verdrag, waarbij 167 landen zijn aangesloten. In Nederland liggen deze afspraken vast in de Flora- en Faunawet. Voor de meeste dier- en plantensoorten geldt dat zij niet verhandeld of gehouden mogen worden zonder dat de legale herkomst aantoonbaar is via een vergunning of een certificaat. Verder geldt voor veel soorten een administratieplicht.

Tijdens het onderzoek bleek dat de beschermde planten werden verhandeld tussen verschillende personen in het binnen- en buitenland. Een deel van de planten is illegaal via pakketpost Nederland binnengebracht. Tegen de twee verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.