Home

Achtergrond 158 x bekeken

't Moet beter kunnen

Op het eerste gezicht lijken de resultaten van de eerste controles op de naleving van het Varkensbesluit van de AID wel overeen te komen met de verwachting van de Dienst.

Bij de aankondiging stelde de AID dat op ruim de helft van de bedrijven wel iets mis is met de naleving. Als op 44 van de 101 gecontroleerde bedrijven de AID afwijkingen constateert, lijkt dat resultaat dus aardig in die buurt te komen. De AID heeft vooral waarschuwingen uitgedeeld voor afwijkingen en overtredingen op het gebied van afleidingsmateriaal en de lichtsterkte en lichtregimes in de stallen. Slechts in drie gevallen schreef de dienst een Proces Verbaal.

LTO en NVV wezen eerder op de interpretatieverschillen die er nog steeds zijn bij de uitleg van de eisen uit het Varkensbesluit. Een ketting als afleidingsmateriaal is niet voldoende volgens de AID. Niet duidelijk is vervolgens wat dan wel voldoende is.

De komende periode gaat de AID door met intensieve controles op het Varkensbesluit. Varkenshouders kunnen een goede beurt maken door op voorhand zelf met name op de punten van afleidingsmateriaal en lichtintensiteit nog eens kritisch naar hun eigen stallen te kijken en maatregelen te treffen. Het percentage afwijkingen en overtredingen moet omlaag kunnen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.