Home

Achtergrond 462 x bekeken 1 reactie

Winterbrouwgerst haalt 9,6 ton per hectare

De winterbrouwgerst heeft in het zuiden van Nederland een gemiddelde opbrengst gehaald van 9.600 ton per hectare.

De gerst heeft goede brouweigenschappen. Alle winterbrouwgerst, van het ras Wintmalt, is geoogst in het werkgebied van Agerland, zegt verkoopleider Adrie Strikkeling. “Het eiwitgehalte ligt rond 10,5 procent. Het streven is om onder de 11,5 procent te blijven.”

In Limburg is dit jaar een paar honderd hectare winterbrouwgerst verbouwd. Agerland is twee jaar geleden begonnen met proeven met winterbrouwgerst.

Ook in het werkgebied van Agrarische Unie is alle winterbrouwgerst inmiddels geoogst, zegt teamleider Louis Nannes. “De oogst van zomergerst is begonnen. De opbrengsten hiervan zien er goed uit. De gerst is onder goede omstandigheden gezaaid. In Oostlijk Flevoland, waar veel zomergerst wordt geteeld, worden opbrengsten gehaald van gemiddeld 8,5 tot 9 ton per hectare. Op percelen met een slechte structuur is dat 7,5 ton.”

Eiwit

Het is nog niet duidelijk hoeveel eiwit de gerst bevat, zegt Nannes. “Als de teler veel bemest in zijn bouwplan is er kans dat het eiwitgehalte te hoog oploopt. Ik verwacht dat het gehalte richting 11 procent gaat. Als het boven de 11,5 procent uitkomt wordt het moeilijk te verkopen als brouwgerst.”

De winterbrouwgerst Wintmalt kan wat betreft opbrengst zich meten met wintervoergerst, stelt Nannes. “We halen rond de 9,5 ton per hectare. Het eiwitgehalte zit rond 10 procent. Puur landbouwkundig gezien past winterbrouwgerst heel goed in het bouwplan. Maar de prijs van brouwgerst is de laatste tijd naar een teleurstellend laag niveau gedaald.”

Coöperatie Agrifirm meldt een eiwitgehalte van 9 tot 10,5 procent bij de winterbrouwgerst. De Wintmalt in de rassenproef op het proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta heeft een opbrengst gehaald van 9,5 ton. Het proefbedrijf moet nog bepalen in hoeverre de gerst voldoet aan de eisen voor brouwgerst.

Eén reactie

 • no-profile-image

  wintmalt teler

  Op een perceel van 11,5 ha heb ik 5 ha wintmalt winterbrouwgerst gezaaid en de rest met het wintergerstras Ketos. De opbrengst van Wintmalt is krap 8 ton geweest tegen 10,5 ton van Ketos. Bovendien is het voorschot op de brouwgerst krap 7,5 euri geweest.
  De kans dat voergerst per ton meer opbrengt dan de brouwgerst is reeel aanwezig
  Tel uit je winst. Proef gedoemd te mislukken.
  Het is een goed initiatief geweest, echter er moeten wel alle waarheden boven tafel komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.