Home

Achtergrond 195 x bekeken

Windmolenpark na zestien jaar open

Na een 'aanloop' van zestien jaar is woensdag het windmolenpark Burgervlotbrug langs het Noordhollandsch Kanaal geopend.

PvdA-minister Jacqueline Cramer (Milieu en Ruimte) stelde het park officieel in gebruik, maar van haar had het allemaal sneller gemogen. "Het feit dat ik het nu open in plaats van oud-minister Margreeth de Boer in 1994, is niet iets om trots op te zijn.''

Volgens Marianne van den Heuvel van Evelop, onderdeel van het energieconcern Eneco en een van de drie eigenaren van het kleinschalige park, vergt de ontwikkeling van een windmolenpark gemiddeld vijf tot tien jaar. Door procedures van bezwaarmakers duurde het bij Burgervlotbrug zo lang. "Zoals bij uiteindelijk elk windmolenpark draaiden de bezwaren om vogels, schaduw, geluid en het uitzicht.''
Het park telt negen windmolens, die elk 65 meter hoog zijn en samen goed zijn voor een capaciteit van 7,65 megawatt. Het project is sinds het eerste initiatief zestien jaar geleden door de technologische ontwikkelingen ingehaald, aldus Van den Heuvel. "Er zijn tegenwoordig grotere en efficiëntere molens.''

Omwonenden kunnen volgens haar financieel gaan profiteren van het park. Vanaf donderdag kunnen belangstellenden inschrijven op een obligatielening. Er zijn 1600 obligaties van elk 1000 euro beschikbaar, die een rente van 8 procent betalen. "We verwachten dat het heel snel zal gaan. Die 8 procent rente is wel hoog. En het gaat om een investering in draaiende molens, er zijn geen ontwikkeling- en bouwrisico's.'' Naast Evelop zijn windcoöperatie Kennemerwind en Burgerwind, een particulier bedrijf, eigenaren van het windmolenparkje. Het energiebedrijf Greenchoice neemt de opgewekte stroom af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.