Home

Achtergrond 206 x bekeken

Wetenschappers net als Darwin op Beagle

De boot waarop Darwin zijn evolutietheorie ontwikkelde, biedt de komende maanden wellicht inspiratie aan een nieuwe lichting onderzoekers.

Voor een wetenschappelijk tv-programma kiest een moderne variant van de Beagle vrijdag het ruime sop. Het Instituut voor Zeeonderzoek (KNIZ) maakte donderdag bekend welke wetenschappers het meestuurt op deze reis. Zo gaat ecologe Katja Philippart de kleur van de zee bestuderen, door onder meer de hoeveelheden algen en fijn slib in het water te meten. Naast moderne lichtmeters gebruikt zij Werner's Nomenclatuur, een historische kleurenschaal die men in de tijd van Darwin op wetenschappelijke reizen gebruikte.

De wetenschappers lossen elkaar af op de verschillende trajecten die het zeilschip vaart. Als de Beagle langs Brazilië koerst, komt onderzoeker Hans Witte aan boord. Hij neemt de vliegende vissen onder de loep. Tussen Tahiti en Sydney gaat zoöloog Martien Baars op jacht naar het oceanische insect Halobates, ook wel de schaatsenrijder genoemd. De nieuwe Beagle vertrekt vanuit de haven van Oostende in België, om in tien maanden tijd dezelfde reis te maken die Darwin van 1831 tot 1836 aflegde. De zeereis is een initiatief van de VPRO, de Belgische omroep Canvas en Teleac. De eerste aflevering van De Beagle, in het kielzog van Darwin is op 13 september op tv.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.