Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Weerwaarschuwing anders door klimaatverandering'

In de toekomst zullen er in Nederland voor buien zoals we ze nu kennen niet zo snel weerwaarschuwingen worden afgegeven, verwacht klimaatonderzoeker Arie Kattenberg van het KNMI.

"Door de klimaatverandering raken we gewend aan flinke onweersbuien of hittegolven, omdat ze vaker voorkomen. We zullen vaker waarschuwen voor heftiger weersomstandigheden'', zegt hij.

Kattenberg en enkele collega's praten volgende week over klimaatverandering en meteorologie op de conferentie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in Genève. Hoofd van het WMO, Michel Jarraud, stelde donderdag dat klimaatverandering het voorspellen van weer moeilijker maakt.

Het KNMI ontwikkelt hiertoe nieuwe klimaatmodellen om in de toekomst het weer goed te kunnen voorspellen. "We kunnen inderdaad niet zomaar gegevens uit het verleden meer gebruiken. In plaats daarvan gaan we steeds meer gebruikmaken van natuurkundige modellen'', aldus Kattenberg. De stelling van Jarraud vindt hij te kort door de bocht. "Historische gegevens zijn een onderdeel van de weersvoorspellingen; klimaatmodellen maken daar ook een groot deel van uit.''

Tijdens de conferentie presenteren wetenschappers van het KNMI een nieuw klimaatmodel waarmee bijvoorbeeld kan worden bekeken welke invloed CO2-beperkende maatregelen kunnen hebben op het klimaat. Gesproken wordt ook over een betere Europese samenwerking tussen weerdiensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.