Home

Achtergrond 222 x bekeken

Weer ruimte voor handel op Engeland

Handelaren kunnen onder iets mindere condities uitvoeren naar de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Voor de vierde week op rij won de euro aan waarde ten opzichte van de dollar en yen. De euro won deze week 1,6 procent ten opzichte van de dollar. Een euro is nu 1,43 dollar waard. De yen verloor 1,5 procent aan waarde.

Herstel

Volgens analisten bewijst dit dat in Europa het herstel sneller plaatsvindt dan in de andere economische machtsblokken. Zo steeg de Duitse industriële productie, een belangrijke graadmeter, voor de tweede maand op rij, zij het minimaal.

Het Britse pond won aan waarde ten opzichte van de Poolse zloty. De Poolse uitvoer van onder meer paddenstoelen naar Engeland is daardoor afgenomen wat meer ruimte biedt aan producenten uit Nederland. Die worden extra geholpen omdat het Britse pond sinds mei aan waarde heeft gewonnen ten opzichte van de euro. Voor de Britse consument is Nederlands product weer wat betaalbaarder. Van oudsher geldt de Britse markt voor de Nederlandse tuinbouw als de grootste groeimarkt.

Rente

Aan de forse daling van de korte termijnrente van de drie maanden Euribor lijkt een einde te zijn gekomen. De rente staat nu op 0,881 procent, tegen 0,893 procent een week eerder. Analisten verwachten dat de rente stabiliseert en op middellange termijn bij economisch herstel licht gaat dalen.

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht in 2010 een herstel van de economie, aangezien er steeds meer tekenen zijn dat de wereldwijde economische crisis het dieptepunt heeft bereikt. De bank neemt geen extra maatregelen en houdt haar basisrente op 1 procent. De ECB onderzocht de kredietverlening en stelt vast de kredietgroei naar kleine bedrijven is gedaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.