Home

Achtergrond 160 x bekeken

Week 32: Positief beeld kuikenmarkt

De markt van kuikenvlees blijft over het algemeen behoorlijk positief van toon. De vraag naar de diverse verse kuikendelen blijft goed op peil en dat in combinatie met het aanbod dat zeker niet al te ruim is, draagt er toe bij dat het marktbeeld redelijk gezond blijft ogen.

Het aanbod is wat krapper doordat er in verband met de vakantie periode toch duidelijk minder kuikens zijn opgezet. Niet dat er nu complete mestrondes zijn overgeslagen, maar wel dat de hokken wellicht zo hier en daar een weekje langer hebben leeggestaan.

De versvraag is dus prima in orde en dat ondanks de lopende vakantie. In een belangrijke markt zoals Duitsland, wordt natuurlijk massaal vakantie gevierd en hier zijn ook nogal wat allochtonen werkzaam vanuit vooral Turkije, waarvan een niet onbelangrijk deel toch even huiswaarts keert. Dat zou de afzet dus behoorlijk kunnen beïnvloeden en dat is ook wel merkbaar, maar het effect valt reuze mee.

Dit wordt uiteraard ook veroorzaakt, doordat een deel van de kuiken(delen) de vakantie vierende consument letterlijk achterna reizen, want de vraag neemt in de bekende Zuid Europese vakantiegebieden behoorlijk toe.

Daarnaast lijkt de export van kuikenvlees zoals filet naar het Verenigd Koninkrijk weer wat aantrekkelijker te worden. De koers van het pond t.o.v. de euro is voor Nederlandse exporteurs langzaamaan wat aan het verbeteren en ook dat heeft positieve effecten.

De vraag naar bevroren kuikenbouten heeft daarentegen kortstondig enigszins onder druk gestaan. Landen zoals Roemenië en de Baltische staten hebben zo af en toe wel wat problemen om de nodige valuta op te hoesten, waardoor de prijs wat onder druk stond. De afgelopen week waren prijzen van € 1,15/kg zeker geen uitzondering. Op dit moment lijkt de prijs zich weer wat te herstellen, want deze ligt nu weer rond de € 1,25/kg.

Het huidige positieve marktbeeld heeft in ieder geval als gevolg, dat men weer steeds minder product hoeft in te vriezen. Daarnaast lijkt de situatie voor de kuikenmesters ook wat te verbeteren, want de “vrije” kuikenprijzen zijn voor deze week opnieuw naar boven bijgesteld en deze keer met € 0,03/kg tot gemiddeld € 0,88 - € 0,90/kg voor zowel lichte als zware kuikens. De basiscontractprijs stabiliseerde op € 0,745/kg.

Al met al, een tot tevredenheid stemmend marktbeeld.

Bron: PVE

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.