Home

Achtergrond 322 x bekeken 27 reacties

Wachten met rechten kopen

Investeringen in dierenwelzijn en ammoniakuitstoot leiden tot stoppers.

Annechien ten Have voorspelt op basis van een lopende inventarisatie door LTO onder haar leden, dat ongeveer 30 procent van de varkenshouders zal stoppen met de bedrijfstak varkenshouderij vóór of in 2013.

Deze varkenshouders kunnen of willen niet (verplicht) investeren in dierenwelzijn en ammoniakreductie. Niet willen investeren zal bij de stoppers meestal te maken hebben met leeftijd en het ontbreken van een opvolger. Zij zullen dus gewoon ‘uitboeren’. Dit is ook een ondernemersbeslissing, die bewust gekozen is.

Daarnaast zal er een categorie bedrijven zijn die zich gaat specialiseren in bijvoorbeeld de melkveetak op het bedrijf en niet meer wil investeren in de varkenstak.

Vervolgens zijn er nog bedrijven die wel zouden willen investeren, maar dat eenvoudigweg niet kunnen. De financieringsruimte ontbreekt als gevolg van slechte rendementen in de laatste jaren door hoge voerprijzen en matige opbrengstprijzen.

Als de voorspellingen van Ten Have kloppen, dan komen er in 2012 en 2013 nogal wat varkensrechten vrij van de stoppende bedrijven. Nu betekent dat natuurlijk niet dat 30 procent stoppende varkenshouders ook gelijk staat aan 30 procent van de varkens. En dus ook niet 30 procent van de varkensrechten.

Dat er tegen 2013 flink wat varkensrechten op de markt komen, is duidelijk. Uiteraard zal dat gevolgen hebben voor de prijs per varkensrecht; het is immers een markt van vraag en aanbod. Omdat er tegen die tijd behoorlijk veel rechten op de markt zullen komen, zal de prijs van een recht fors gaan dalen.

Dit is voor de verkopers, de stoppers, een zure appel die bovenop het gegeven komt dat de tak verplicht of vrijwillig gestopt wordt. Het eventuele appeltje voor de dorst zal kleiner worden.

Voor de blijvers zijn ‘goedkope’ rechten een gunstige ontwikkeling. Gelet op de tijd nu dus nog even geen rechten kopen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Goedkope rechten bestaan niet.
  Ze zijn altijd te duur !

 • no-profile-image

  x

  Vorig jaar was het advies om toen rechten te kopen, ze waren maar 220 Euro en de vooruitzichten waren goed.
  Niemand weet het.

 • no-profile-image

  boerke

  de varkens rechten allemaal er af laat maar zien waar je mest verantwoordt is afgezet en een geldige milieu vergunning hebt dan mag je produceren en doe je het niet goed volgens de regels van die twee dan grote boete en stal leeg.

 • no-profile-image

  jonge

  Logisch is dus dat diegene die rechten dit en komende jaren gaan verleasen wachten met het verleasen, want als iedereen wacht met kopen, en toch al de plaatsen benut dus misschien gokt op het een aantal jaren leasen dus op met de leaseprijs naar €40 per varkensrecht.....volgensmij is het dan toch verstaniger te kopen
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat de ondernemers onder ons zich de kop niet moeten laten gekmaken door iemand die zelf geen ondermer is en er veel ste ver van af staat

 • no-profile-image

  Jan

  Jonge ondernemer, 40 euro per varkensrecht ??? denk ff na ( of moet je soms verleasen?). Tegen het eind van het jaar zakt de prijs van 20 euro als een baksteen, er liggen veel minder vleesvarkens dan vorig jaar. Zowel koop als lease rechten gaan onderuit, ondanks de vergeefse pogingen van de rechtenhandelaren om de prijs in de benen te houden.

 • no-profile-image

  jonge

  nee jonge ondernemer hoeft niet te verleasen, maar moet ook nog bijleasen, maar waarschijnlijk bijkopen want dat kan momenteel nog wel uit.
  Jan uit Brabant begrijpt alleen de essentie van mijn verhaal niet.
  In het kort alsnog: Als iedereen die de rechten nog moet aanvullen, en dat is hier op kant nogal wat, gaat wachten tot over 3 jaar, dan moet er dus nog aardigwat bijgeleased worden. Kortweg betekent dus dat de leaseprijs omhoogschiet, al willen ze dat bij de boerderij dan weer niet begrijpen.

 • no-profile-image

  biggen fokker

  Er komen genoeg rechten op de markt, veel kleine bedrijven maken geen stappenplan voor 2010 zoals het er nu uit ziet. Dus denk dat ze weer 140€ worden net als 2 jaar geleden toen de biggen 17 € waren.

 • no-profile-image

  jonge

  wat een kol biggen fokker, voldoe jij dan aan alle andere eisen al wel dan? Nee, de meeste anderen ook niet, maar gaan door tot ze een keer controle krijgen, en dat zie ik zo ook nog niet zitten.
  Momenteel moeten wij nog kopen en als ie iets onder de 180 komt dan is het best te doen.
  Stel voor dat de minister morgen naar buiten brengt dat de rechten voorlopig blijven........kunnen ze ook zo maar door stijgen naar boven de 200.
  Daarnaast komt nog dat er ook redelijk wat zeugenbedrijven zijn die de afgelopen jaren rechten hebben verkocht ivm de slechte situatie, die moeten allemaal weer teruggekocht worden.

 • no-profile-image

  BAIV

  GELDIGE MILIEU VERGUNNING VERANTWOORDE MESTAFZET EN PRODUCEREN MAAR SCHIPHOL HOEFT TOCH OOK GEEN LANDINGS RECHTEN TE KOOPEN STOP HET GELD VAN DIE RECHTEN MAAR IN DIERVRIENDELIJK PRODUCEREN HET MELK KOTEUM GAAT ER OOK AF DUS WERELD MARKT PRIJZEN VRAAG EN AANBOD BEPAALDT DE PRIJZEN DUS MET EUROPA OOK DE ZELFDE REGELS EN NIETS ANDERS

 • no-profile-image

  Jan

  Jonge ondernemer,
  Ik snap wel wat jij bedoelt, maar als wij zelf al de prijs van rechten omhoog praten dan spelen we verkopers/handelaren in de kaart.
  Ik neem aan dat jij ook liever 140 euro betaald dan 180,
  succes met je bedrijf

 • no-profile-image

  Biggen fokker

  De vermeerderaars die ik ken die rechten verkocht hebben, hebben dat gedaan om te speculeren op zakkende prijzen en hier hebben ze gelijk in gehad!
  Bij deze mensen is het geld niet het probleem.

 • no-profile-image

  GRADJE

  Vanaf 175.50 staan ze te koop op varkensrechten.nu 100 % benutbaar!

 • no-profile-image

  Jan

  Dus mensen, WACHTEN!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  De trein

  De -jonge ondernemer- gelooft niet in controles. Dan heeft hij nog geluk in een goede regio te wonen, want hier is het aan de orde van de dag. Wat de laatste 5 jaar overal gebouwd is, voldoet aan de eisen. Dat geldt ook voor hen die de komende 3 jaar bouwen. Totaal praten we maar over 30% van de varkenshouders, maar zij houden wel 70% van de varkens in Nederland. Geloof maar niet dat de overheid veel coulance kent voor de resterende 30% varkens, ook al liggen deze bij 5000 varkenshouders. De eerste groep wil deze rechten er graag bij kopen voor pakweg 100 euro stuk. Even geduld hebben nog met kopen, ze komen wel.

 • no-profile-image

  achterhoek

  onze jonge ondernemer is eerder een verkoper als koper en is de wens vader van zijn gedachte de praktijk zal laten zien wie het goed heeft mijn glazen bol zegt dat ze gaan dalen

 • no-profile-image

  beterweter

  Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier doen de banken ook niet meer zo makkelijk mee als het over een fikse uitbreiding gaat. Dus vraag naar rechten zal afnemen denk ik. Succes.

 • no-profile-image

  jonge

  @achterhoek, Wwijk....tja ik woon in de zelfde regio, maar heb alleen wel een fatsoenlijke opleiding gevolgd zo te zien!
  Jonge ondernemer moet wel degelijk kopen, maar wat heb ik er aan dat ze over twee jaar niks meer waard zijn.... Jij zult waarschijnlijk rechten hebben die gefinancierd zijn.....maar bij mij zijn ze eigen vermogen...en hoe meer je er daar van op de balans hebt staan hoe beter...maar dat wist jij natuurlijk ook niet....heb je immers boekhouder voor of niet.... Maar goed dus beter een paar rechten duurder bijkopen dan er heel veel hebben die op de balans dus niks waard blijken....weg eigen vermogen!

 • no-profile-image

  Jan

  Oke handelaren, de jonge ondernemer wil kopen en goed betalen. Dus 200 euro vragen en zaken doen. De jonge ondernemer wil zijn balans aan vullen.
  Ik wens je nog steeds veel succes !

 • no-profile-image

  Jan

  Sorry, iets vergeten
  De varkensrechten gaan naar 100 euro !!

 • no-profile-image

  SNAP UT NIET

  DE RECHTEN MOETEN ERAF OOK OP DE BALANS ZIJN (WORDEN) NIKS MEER WAARDT OOK VOOR JONGE ONDERNEMER HETZELFDE BEHANDELEN IN 1 EUROPA WAAR IEDEREEN VOOR PLEIT DUS NOG GENOEG UIT TE VOEREN IN DEN HAAG 1 EUROPA DUS GELIJKE MONUKKEN GELIJKE KAPPEN

 • no-profile-image

  BIGGEN FOKKER

  Wat heb je nu een een hoge rechtenprijs als je jong bent, je hebt er voorlopig alleen maar last van als je wilt groeien.
  Bank telt de rechten niet eens mee als eigen vermogen!

 • no-profile-image

  x

  Jonge ondernemer ziet het nog niet zo slecht.
  Stel je varkensrechten zijn niks meer waard. Je bedrijf met huis is nog 1 miljoen waard. Je hebt een hypotheek van 1 miljoen, dan zit je er toch niet zo lekker meer bij. Zijn dan de rechten nog 500.000 Euro waard, heb je toch nog iets.
  Hetzelfde met grond. Zakt de prijs van grond van 5 naar 2 Euro dan valt het niet mee om bij de bank nog veel geld bij te financieren, als je zelf al veel grond hebt.

 • no-profile-image

  Biggen fokker

  Ja maar je hebt er pas iets aan als je verkocht hebt! Het kan tussen 50 € ( of 0) en 350 € varieren ik heb in 12 jaar beide meegemaakt. En voor alle prijzen ongeveer gekocht en heb het altijd goed gedaan. Tenminste denk ik je leeft toch met de dag.

 • no-profile-image

  jonge

  @biggen fokker, Ons va heeft in het begin zelfs rechten gekocht van destijds 2000 gulden..... per zeugenrecht dan, nou zo erg hoeft het nou ook weer niet maar een beetje reele prijs past beter in de balans, de onze tenminste, dan dat de rechten nu in een keer zouden verdwijnen.
  Ik zie het bij collega melkveehouders ook nog eens een keer misgaan als straks de quotum wegvalt maar er bij sommige wel een erg grote post quotumkosten overblijft....waar laat je die dan?

 • no-profile-image

  Biggen fokker

  Klopt 2000 :2.74 : 2.2=331 € per varkensrecht heb ik ook betaald in het begin. Maar als je door gaat met investeren en groeien kun je eerder iets verdienen met lage rechten prijzen dan met hoge. En je moet zorgen dat de rechten vlug van de balans zijn (en afgelost).

 • no-profile-image

  jonge

  Ja ......dat aflossen lukt ons momenteel heel goed!

 • no-profile-image

  Biggen fokker

  Ja maar dat gaat wel makkelijker met minder lasten voor de rechten! Hoge rechten prijzen is alleen goed voor stoppers die stallen bouwden voor 100€ per vlv. plaats in 1970.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.