Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Vriendschap (Columnwedstrijd)

Ik voelde me nog een meisje. Ik was ook nog een meisje, 23 jaar en toch al boerin.

Op een bijeenkomst van Belgische en Nederlandse jongeren ontmoette ik Ludo Vandenackker, een Belgische jonge boer met een akkerbouwbedrijf in het plaatsje Profonviel, tegen de Franse grens. We werden vrienden en hoewel we later allebei getrouwd zijn en kinderen kregen, komen we ieder jaar altijd nog een paar keer bij elkaar. In de zomer is de barbecue bij de familie Vandenackker een terugkerend feest, natuurlijk met de gezinnen, inmiddels aangevuld met kleinkinderen. Vaak zijn buren ook uitgenodigd en wordt het steevast heel gezellig.

Tien jaar geleden verhuisden onze vrienden naar Frankrijk, naar het boerendorp Anizy-le-Chateau. Natuurlijk op een veel grotere boerderij, echt zo’n Franse boerderij met een grote binnenplaats en een heuse poort om naar binnen te gaan. Een prachtig bedrijf met vrijwel alleen graan, zover als je kunt kijken, aangevuld met vleesvee.

Toen we een paar weken geleden weer gingen met het hele gezin en aanhang reden we van Couchi-le-Chateau over een uiterst smal weggetje naar onze bestemming Anizy-le-Chateau. Halverwege dat stoffige weggetje waar geen enkel boerderij staat, haalden we een oud tandeloos vrouwtje in met een ezel op sleeptouw. Tenminste dat dachten we, maar bij nader inzien was het zo’n heel grote geit met van die hangende oren. Het was warm en in een flits stopten we om te vragen in ons matige Frans of ze hulp nodig had. Het kostte wat moeite om haar te verstaan maar het ging goed. Ze kwam bij haar zoon vandaan, die haar de geit cadeau had gedaan en ze was onderweg naar hetzelfde Chateau-dorp waar wij naar toe gingen. Uiteindelijk kwam ze samen met de geit en haar zoon en schoondochter ook op de barbecue.

Belgische gastvrijheid aangevuld met een lange vriendschap maken het leven waard om geleefd te worden.

Deze column is geschreven door Margreet de Boer uit Numansdorp

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Gaaaaaaaaap!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.