Home

Achtergrond 266 x bekeken

Voorbeeldbedrijf voor Zeeuwse Tong

Het project Zeeuwse Tong gaat een experimenteel voorbeeldbedrijf bouwen.

Het wordt een gemengd bedrijf waar de kweek van algen, schelpdieren, wormen en tong wordt gecombineerd met de teelt van zilte groenten, zoals lamsoor en zeekraal.

Het ministerie van landbouw geeft een subsidie van 6,5 miljoen euro. "Het bedrijf maakt handig gebruik van de verzilting van de kustgebieden", stelt het ministerie.

De stichting Zeeuwse Tong is opgericht in april 2007. In eerste instantie is een haalbaarheidsstudie gedaan. De eerste fase heeft 2 miljoen euro gekost, waarvan het ministerie de helft heeft betaald.

De tweede fase van het project loopt van dit jaar tot 2013. Hier is 13 miljoen euro voor nodig, waarvan het ministerie opnieuw de helft betaald. De rest komt van de provincie Zeeland en het bedrijfsleven.

Op het voorbeeldbedrijf wordt tong gekweekt. De mest van de vissen voedt de algen. Algen vormen weer het voedsel voor schelpdieren en wormen. De wormen voeden de tong. Daarnaast worden zilte groenten verbouwd. "Met deze gesloten kringloop is er amper milieubelasting en ook geen visvoer nodig", stelt het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.