Home

Achtergrond 246 x bekeken 10 reacties

Voedselbank klopt aan bij Verburg

De Voedselbank Nederland heeft minister Gerda Verburg (LNV) gevraagd om te helpen de tekorten op te lossen waar de organisatie mee kampt.

Dat heeft oprichtster Clara Sies donderdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in het RTL Nieuws. De voorraden van diverse voedselbanken in Nederland zijn de afgelopen maanden teruggelopen, terwijl het aantal gezinnen dat er gebruik van maakt is gestegen. Op dit moment doen 19.000 huishoudens een beroep op de circa zestig voedselbanken die Nederland telt. "Maar we kunnen deze gezinnen eigenlijk nooit een goed divers pakket aanbieden'', aldus Sies.

Minister Verburg riep onlangs producenten en leveranciers op om duurzamer om te gaan met overtollige voorraden. De levensmiddelenbranche vernietigt per jaar nog voor zo'n 2 miljard euro aan voorraden. "Wij zouden die producten zeer zinvol kunnen besteden'', beklemtoont Sies.

Banken

De voedselbanken verstrekten het afgelopen jaar voor zo'n 15 miljoen euro aan levensmiddelen. Op dit moment kampen vooral banken in Brabant en Noord-Holland met tekorten. Dit komt vooral doordat de levensmiddellenbranche steeds efficiënter met haar voorraden omgaat.

René en Natasja Froger

De Voedselbank kwam onlangs flink in de publieke belangstelling te staan, toen het glamourduo René en Natasja Froger er gebruik van maakte in het populaire tv-programma Effe geen cent te makken. "Dit haalde ons erg uit de taboesfeer'', aldus oprichtster Sies.

Verburg stemde eind vorige jaar tegen een Europees voorstel om vanuit de Europese Unie extra hulp te verstrekken aan Europese voedselbanken. Volgens de bewindsvrouw functioneerden Nederlandse voedselbanken prima zonder subsidies.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  liesbethklok@hotmail.com

  Ik ben het wel met Gert eens, loop eens door de supermarkt en zie wat een onzinboodschappen er in het wagentje liggen. De bijstandsuitkering is voor sommige veel te hoog.Want waarom Polen, Roemenen enz. De meeste zijn nog moddervet gevreten alles vinden ze te duur behalve de snackwagen.Trouwens wij boeren doen het met veel minder, wij zetten nog de tering naar de nering!

 • no-profile-image

  Leen

  Ik kan me voorstellen dat er niet genoeg is. Als die Froger ook al proletarisch winkelt ie het eind zoek! Leer de mensen eens beter omgaan met geld. Wel een mobieltje, wel internet, wel M&M's, wel sigaretten, wel Sportlife? Nou, dan geen vreten!

 • no-profile-image

  jonge

  @wim.......tja we halen het uit de handel......maar de burgers kopen het dan ook weer niet en besteden het geld aan tabak alcohol en vacanties........nee dat help een hele boel

 • no-profile-image

  gert

  Een cursus omgaan met geld kan ook helpen

 • no-profile-image

  Boesje

  Juist, in Hoogeveen geven ze zelfs de kazen weg.

 • no-profile-image

  jonge

  Jongens jonge ondernemer heeft de oplossing! Bij ons in de stad kunnen ze de volkstuinen niet meer verhuren vanwege het gebrek aan animo. Voor 10 euro ontvang je een beste lap grond inclusief eigen waterpuls!
  Als al de uitkeringstrekkers nu eens een eigen volkstuin gaan bewerken dan kunnen ze al best wat voedsel voor zichzelf verbouwen.......OJA dom van mij..... was vergeten dat je natuurlijk geen volktuin kunt onderhouden en tv kijken tegelijk.....of met de reet op de bank zitten.....dom van mij....foutje (uitzonderingen overigens nagelaten)

 • no-profile-image

  slaaf

  Minister Verburg riep onlangs producenten en leveranciers op om duurzamer om te gaan met overtollige voorraden. Zelf laat ze de boeren overproduceren, door meer quotum te willen dan er nodig is voor voedsel. De rest wordt gedumpt. Dankzij de EU politiek.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik meen me te kunnen herinneren dat heel recent de voedselbanken het aanbod van groente niet kon verwerken. Vanwege de lage prijzen die tuinders ontvangen was er een té groot aanbod.
  Als ik dan het hele jaar door de pleidooien moet lezen dat omgeschakeld moet worden naar vegetarisch eten, dan snap ik hier helemaal niets meer van. Er zou in dat geval toch twee vliegen in een klap geslagen worden. Wie kan het me uitleggen?

 • no-profile-image

  Wim van de Burgwal

  Ik schaam mij als boerin voor de reactie van Minister Verburg. De voedselbank ka beter bij ons boeren en tuinders zelf aankloppen. Wij als boeren en tuinders kampen toch met overschotten? Niets meer vernietigen, maar de overschotten schenken aan de voedselbanken : zij hebben dan weer voorraad en worden veel arme mensen door ons boeren en tuiders geholpen en wij werken op die manier onze overschotten weg en wat waarschijnlijk nog belangrijker is: we halen het op die manier uit de handel, zodat er geen of nauwelijks meer sprake
  kan zijn van overproductie en dan zouden toch de prijzen van onze produkten moeten stijgen anders moeten straks alle tuinders en boeren aankloppen bij de voedselbank!

 • no-profile-image

  Jan Komkommer

  Het was zo'n mooie actie van die frogers ik vond het echt goed van hun hier zo aandacht aan te besteden alleen toen natasja daarna in de spotjes van de nederlandse energiemaatschappij meedeed heeft ze bij mij afgedaan de grootste oplichting om toen al de energie vast te zetten, eerst de nederlandse bevolking op hun hand krijgen en daarna bij zo'n oplichters een spotje maken. Ik geloof nooit dat ze bij de voedselbank daar blij mee waren en laat staan dat zij dit gratis heeft gedaan. Verder die opmerkingen van leer de mensen met geld omgaan hoeft lang niet altijd waar te zijn voor hetzelfde geld zijn er straks 25% boeren en tuinders die naar de voedselbank moeten!!!!! kunnen die ook allemaal niet met geld omgaan dan? Of komt dit door de becommentarieeerde grootwinkelbedrijven dat de marge voor hun bovenop de telersprijzen zo groot zijn??? Hoe zit dat dan in mekaar???

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.