Home

Achtergrond 195 x bekeken

Vijfde dode door Q-koorts

Een vijfde persoon is dit jaar overleden aan Q-koorts.

HeHet Centrum voor Infectieziekten van het RIVM heeft dat woensdag bekendgemaakt in de wekelijkse actualisering van het aantal ziektemeldingen. Volgens directeur Roel Coutinho gaat het om een bejaarde man, die in juni is overleden. Pas deze maand is de diagnose Q-koorts gesteld en vorige week is zijn overlijden gemeld. Net als alle eerdere overledenen had hij al een andere aandoening, toen daar de longontsteking bij kwam, zei Coutinho.

Het totale aantal bekende besmettingen ligt sinds woensdag officieel op 2085, exclusief 95 waarschijnlijke gevallen. Hoewel het aantal meldingen al weken afneemt, wil Coutinho nog niet zeggen dat de epidemie voor dit seizoen over het hoogtepunt is. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten, zoals een longontsteking. De huidige uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.