Home

Achtergrond 168 x bekeken

VN-deskundige voelt voor strengere CO2-norm

Een vooraanstaande milieudeskundige van de Verenigde Naties voelt voor het aanscherpen van de norm voor de uitstoot van het broeikasgas CO2, zoals dat is bepleit door ruim tachtig landen.

Rajendra Pachauri zei in een interview met het persbureau AFP dat hij als voorzitter van het IPCC (een panel van deskundigen die zich buigen over klimaatverandering) geen stelling kan nemen, maar dat hij "als mens volledig achter die doelstelling staat.''

Het IPCC stelde in 2007 in een rapport dat uitstoot van kooldioxide beneden de grens moet blijven van 450 deeltjes CO2 op één miljoen deeltjes lucht, om te voorkomen dat de aarde te sterk opwarmt. Ruim tachtig landen, ontwikkelingslanden en landen die extra kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, pleiten nu voor een norm van 350 deeltjes.

Daarmee zou worden bereikt dat de temperaturen op aarde aan het einde van deze eeuw met niet meer oplopen dan 1,5 graden. Bij een norm van 450 zou dat 2 graden zijn.

Volgens Pachauri zullen de gevolgen van klimaatverandering ernstiger zijn dan tot dusver werd voorzien. Gevreesd wordt voor stijgende zeespiegels, droogte en hevige stormen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.