Home

Achtergrond 284 x bekeken

UGCN publiceert stierenlijst voor uiergezondheid

De stier Millennium CV staat met 113 punten bovenaan de uiergezondheidsindex (UGZH).

Ook blinken vijf O-Man-zonen uit als goede uiergezondheidverervers. Dat blijkt uit de ranglijst van stieren die het best scoren op uiergezondheid gepubliceerd door het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN) .

De lijst is samengesteld op basis van de laatste indexendraai in samenwerking met fokkerijadvies van Peek & Van der Kroon. Opvallend is dat naast de ruime vertegenwoordiging van O-Man-zonen geen roodbonte Holstein-stieren in de top zijn te vinden.

De stieren die zijn uitgezocht vererven gunstige (omgerekende) fokwaarden op celgetal en klinische mastitis. Daarbij is gekeken naar de bruikbaarheid voor de veehouder. Hierbij moet gedacht worden aan beschikbaarheid, aanschafprijs en overige fokwaarden.

De fokwaarde voor uiergezondheid is volgens het UGCN inmiddels zoveel verbeterd dat die een betrouwbaarheid heeft van 85 procent. "Bij uiergezondheid speelt management op korte termijn een grote rol. Fokkerij helpt bij het voorkomen van mastitis op langere termijn", aldus UGCN-projectleider Theo Lam.

De top 3 bestaat uit de stieren Millenium (113 UGZH), Cricket (113 UGZH)) en Prince (112 UGZH). Behalve een lijst Holstein-stieren is ook van een aantal andere rassen de meest allround verervende uiergezondeheidsverbeteraar in de lijst opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.