Home

Achtergrond 165 x bekeken

Ter Horst geïrriteerd over korpschefs

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken "bestrijdt met kracht'' dat de bezuinigingen bij de politie na 2014 zouden leiden tot vierduizend minder banen, zoals berekend in een interne notitie van de korpschefs.

"Baarlijke nonsens'', zegt een woordvoerder van de minister donderdag. "Iedereen is het er juist over eens dat de besparingen niet ten koste gaan van banen en dat er juist meer blauw op straat komt.'' Volgens de woordvoerder is Ter Horst "chagrijnig'' over het feit dat de korpschefs nu van alles "roepen'', terwijl zij continu overleg voert met de korpsbeheerders, de burgemeesters.

De Volkskrant schrijft donderdag over het interne stuk van de korpschefs waarin berekend is dat de bezuinigingen van de minister vierduizend banen kosten. Volgens de minister klopt dat dus niet. De besparingen wil Ter Horst halen uit efficiënter werken en het afromen van het eigen vermogen van de politiekorpsen. Volgens de PvdA-minister komen er de komende jaren in eerste instantie juist agenten bij, waarna het totaal aantal zich zal stabiliseren op het huidige niveau van ruim 52.000 agenten.

Een banenverlies van 4000 als gevolg van de bezuinigingen, is voor de politiebond ACP onaanvaardbaar'', benadrukt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,In een eerder debat over de gevolgen van de bezuinigingen deed minister Ter Horst toezeggingen over de sterkte van de politie. Zo zou de sterkte van de politie op 52.500 banen blijven en garandeerde zij een instroom van 1600 nieuwe aspiranten. Op die manier blijft de sterkte op peil, aldus de minister. De ACP houdt de minister aan haar toezeggingen.''

NPB

Voor de politiebond NPB komt de melding van de Raad van Hoofdcommissarissen net als voor de ACP niet als een verrassing. In een reactie zegt de NPB: "Wij waarschuwen al geruime tijd dat het beleid van de minister onverantwoord is en zij zich te weinig gelegen laat liggen aan de kwaliteit van de Nederlandse politiezorg. Het ziet ernaar uit dat de bewindsvrouw nog spijt zal krijgen van haar keiharde garantie aan de Tweede Kamer dat ze niet zou pikken dat de bezuinigingen zouden leiden tot minder blauw op straat.''

De afgelopen periode hebben de politiebonden, korpsbeheerders en een aantal politiekorpsen hun bezorgdheid al geuit over de voorgenomen bezuinigingen op de politie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.