Home

Achtergrond 1221 x bekeken

Tarwestro inkuilen

Loonwerker Hans Sportel is bij Henry Ruurlo bezig met het hakselen van tarwestro, afkomstig van een perceel van 10 hectare.

Ruurlo heeft in Oost-Groningen een gemengd bedrijf en wil het stro inkuilen en in de ligboxen strooien. Dat is goedkoper dan het aankopen van stro of zaagsel in zakken. ”Meer Groningse boeren gebruiken het sinds de recessie ook als voer. Het heeft een positieve werking op de pens.” Om een kort product te krijgen, zette Sportel in plaats van een deel alle messen in de hakselaar. Foto Koos van der Spek

In de Zuid-Hollandse plaats Strijen is gisteren in het begin van de middag een hooischuur in vlammen opgegaan. Enkele tientallen koeien in een stal grenzend aan de schuur ontsnapten ternauwernood aan de dood. Hoe de brand is ontstaan, is onduidelijk. De boer in kwestie had vanwege de sterke rook- en stankontwikkeling de brand snel in de gaten en bracht de koeien in veiligheid. Vanwege de kans op broei werd al snel geprobeerd balen met een kraan te verwijderen. Foto Rein Gelijnse

Een grote bouwkraan heeft zojuist de vijfde van in totaal elf bogen voor een nieuwe vleesvarkensstal op zijn plaats gehesen. De nieuwe stal van varkenshouder Paul Deckers wordt uniek in zijn soort. De stal wordt dichtgemaakt met drie lagen tunnelfolie. De kopgevels worden gemetseld. In Limburg is eerder een boogstal voor melkvee gebouwd. Dit varkensstalconcept is ontwikkeld door DLV en de TU Eindhoven en wordt gesubsidieerd door de Europese Unie en het ministerie van LNV. De stal moet straks onderdak bieden aan 1.500 vleesvarkens Foto Sake Moesker

Loonbedrijf de Graaf uit het Friese Wierum rijdt samen met loonbedrijf Hoekstra uit Hantumhuizen compost uit op stoppelland in Nes. ”We werken vaak samen omdat het dan sneller gaat”, vertelt Oenze de Graaf. Het gebruik van compost is de laatste jaren fors toegenomen in het gebied. ”Een aantal jaar geleden reden we in het hele jaar 1.000 ton uit, vorig jaar was dit al 10.000 ton.” Het uitrijden wordt gecombineerd met de graanoogst. ”’s Morgens compost, ’s middags graan dorsen”, aldus de Graaf. Foto Roelof Stroetinga

Tafelzuren ouderwets? Welnee, vindt Oos Kesbeke, directeur van de gelijknamige en nog een van de weinige inleggerijen van tafelzuren in Nederland. Het bedrijf bestaat zestig jaar. ”Je kan er zoveel mee doen. Je moet innoveren.” Een exclusieve lijn producten, die Kesbeke samen met topkok Jonnie Boer heeft ontwikkeld en die eind dit jaar op de markt komt, is daarvan een voorbeeld. Kesbeke zit momenteel middenin de oogst van zilveruitjes en augurken, die duurt van juli tot en met september, de drukste tijd van het jaar.Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.