Home

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Steun in barre tijd

Het aantal faillissementen in de agrarische sector neemt toe.

De ontwikkeling zette zich in de tweede helft van vorig jaar al in en zet zich volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in de eerste zes maanden van 2009 voort. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nam het aantal agrarische bedrijven dat op de fles ging met eenderde toe naar 49. Het gaat om officieel uitgesproken faillissementen – ongetwijfeld zijn ook de nodige agrarische ondernemers gestopt vlak voor de financiële nood hen boven het hoofd groeide.

De helft van de betrokken bedrijven was actief in de tuinbouw, vooral telers van bloemen, groente en champignons. Het is een nieuw bewijs voor de uiterst zware periode die deze sector ondergaat. De economische crisis hakt er flink in, ook al door de lange tijd hoge energieprijzen en veel te lage opbrengstprijzen. De sterke afhankelijkheid van de export is in deze crisis een extra complicatie.
De nood blijft niet onopgemerkt: minister Gerda Verburg zegt de mogelijkheden om bedrijven te ondersteunen te inventariseren. Zij balanceert op een dun koord, gezien de EU-regels. De toevoeging van de minister is dan ook essentieel: de bedrijven moeten in de kern wel gezond zijn.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Verburg zegt dit,Verburg zegt dat,maar ze doet niks,verschuilt zich lekker achter de EU regels

Of registreer je om te kunnen reageren.